Witzmann Mihály: A falig elmegyek, hogy ne épüljön nagyváros Zamárdiban

Képernyőfotó 2021-10-18 - 20.33.39.png
2021.10.20. 13:56

Vélhetően országszerte sok tízezren sóhajtottak fel a minapi sajtóhírt olvasva,miszerint a fideszes országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult a Zamárdiba tervezett nagyvárosi ingatlanfejlesztéssel kapcsolatban, amely jelentős civil ellenállásba ütközött. Kiderült, hogy a látványtervek alapján a Miniszterelnökség nem támogatja a beruházást. Csakhogy egy helyi építészmérnök az Indexet arról tájékoztatta, hogy a projekt előkészületei két éve zajlanak, és a terület átsorolását a helyi képviselő-testület már megszavazta. Megkerestük tehát a térség egyéni választókerületi parlamenti képviselőjét, Witzmann Mihályt, hogy megtudjuk, biztos befellegzett-e a beruházásnak.


Önnek mióta van tudomása a Zamárdiba tervezett beruházásról, illetve kitől értesült róla?

Mindössze néhány napja, hétfőn kora reggel hallottam róla először, amikor helyi polgárok értesítettek a legkülönbözőbb csatornákon, Messengeren, SMS-ben, telefonon. 

952 epiteszforum-zamardi-0-10-2021-10-18-101534
Fotó: Skicc-Art Építésziroda Kft.

Pedig információink szerint a beruházás előkészítése már két éve zajlik. Ezt meg tudja erősíteni?

Valóban. Zamárdi polgármesterével ugyancsak hétfőn egyeztettem. Csákovics Gyula polgármester úr arról tájékoztatott, hogy a terület hasznosítása már régen előkészítés alatt van. De nézze, az én választókerületemhez 71 település és 82 ezer választópolgár tartozik, és bár szoros kapcsolatban vagyok az önkormányzatokkal, a testületi tárgyalásokról nem szoktak tájékoztatni, de nem is igénylem. 

Mindenesetre ez a Tihannyal szemben tervezett gigaberuházás az Index sok ezer olvasójánál kicsapta a biztosítékot, hiszen a Balaton nemzeti közkincs, és nem csak a térség lakói érzik magukénak. Egyetért-e azzal, hogy voltaképpen országos jelentőségű ügyről van szó?

Egyetértek, és ezért is cselekedtem azonnal, amint tudomást szereztem a koncepciótervről. Egyébként nem ismeretlenek számomra az ilyen feladatok, hiszen hasonló esetekben mindig is a leghatározottabban kiálltam a választópolgárok érdekei mellett. Sorolhatnám például a balatonvilágosi betonmonstrum megépítésének, illetve a Balatoni Hajózási Zrt. kikötői bérbe adásának megakadályozását, vagy azt az esetet, amikor Siófok széplaki városrészének visszaszereztünk egy partszakaszt.

Amikor felkereste Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a tervezett zamárdi ingatlanfejlesztéssel kapcsolatban, mit mondott neki?

Született balatoniként meggyőződésem, hogy a Balaton most az aranykorát éli, akár a turisztikai, akár a fejlesztési mutatók tekintetében: rengeteg olyan projekt van, amelyik támogatandó, de csakis akkor, ha arányosak, tájba illeszkedők és nem utolsósorban társadalmilag is elfogadottak. Azzal kerestem meg tehát a miniszter urat, hogy véleményem szerint ez a zamárdi koncepció a megismert formában az imént említett tételsor egyik elemének sem felel meg, ezért nem támogatom, sőt ellenzem. 

Milyen fogadtatásra talált a megkeresése Gulyás Gergelynél?

A miniszter úr megnézte az ismert látványterveket, amelyek voltaképpen a Balaton partján magasodó épületekből álló betonfalat ábrázolnak a fejlesztésre szánt területen, és támogatásáról biztosított, mondván, hogy a kisvárosba tervezett tizenkilenc társasház és a szálloda aránytalanul nagy beruházás, nem illeszkedik a település képébe, az építkezéssel elveszne Zamárdi Balaton-parti hangulata, és a tihanyi védett tájkép is sérülne. Megkérdeztem még tőle, indult-e az ügyben bármilyen hatósági eljárás, akár kormányhivatali, akár miniszterelnökségi szinten, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem. 

Mindezek alapján  tehát  meg tudja-e nyugtatni a tiltakozó civileket és a felháborodott Index-olvasókat, hogy semmiképpen nem épülhet meg ez a lakónegyed? Azért kérdezem, mert egy helyi építészmérnök olvasónk szerint a terület nagyvárosi lakóövezetté nyilvánítása a zamárdi főépítész hatáskörében van, az átminősítés már megtörtént, hiszen két éve zajlanak az előkészületek. Vagyis az olvasónk szerint Zamárdi kisvárosi jellege már akkor is veszélybe kerül, ha ezt az átminősítést október 29-én végleg jóváhagyja a helyi testület, ugyanis egy potenciális vevő attól kezdve bármit építhet ott, ami belefér a 25 méteres építménymagasságba és a harmincezer négyzetméter alapterületbe. Mi erről a véleménye?

Mint mondtam, a miniszter úr pozitív, egyetértő és támogató volt, én pedig három gondolattal tudok válaszolni a kérdésre. Egyrészt a Miniszterelnökség kiadott egy sajtóközleményt, amely szerint kizárt, hogy ez a koncepcióterv engedélyt kapjon. Másrészt számomra megnyugtató a Zamárdi polgármesterével folytatott egyeztetésem, ő ugyanis azt állítja, hogy kíváncsiak voltak a lakók véleményére, és nem hoznak olyan szabályozást, amely az érintettek akaratával szembemenne. Harmadrészt pedig nálam ez az ügy érzelmi kérdés, vagyis balatoni gyerekként mindent el fogok követni, hogy a terv ne valósuljon meg ebben a formában, és megígérhetem, hogy amíg országgyűlési képviselő leszek ebben a körzetben, addig a saját parlamentáris eszközeimmel úgymond a falig elmegyek ennek érdekében. 

Összefoglalva tehát ha ezt a beruházást nem akarják a lakók, nem akarja a Miniszterelnökség és nem akarja a térség országgyűlési képviselője, ráadásul a polgármester úgy nyilatkozik, hogy csupán a lakosság véleményére voltak kíváncsiak, és nem tennének olyat, ami szembemegy a közakarattal, ezek után nulla egész egy tized százalék esélyt sem adok arra, hogy a zamárdi nagyvárosi koncepció zöld lámpát kapjon.

De természetesen várjuk meg az október 29-én esedékes testületi döntést.

(Borítókép: Skicc-Art Építésziroda Kft.)