Kezdődhet a gödörásás Paks II. területén

2021.10.20. 15:48 Módosítva: 2021.10.20. 15:50

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember végén nevezte ki Kádár Andreát az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatójának, aki nem sokkal később, október 8-án adta ki a gödörásási engedélyt Paks II.-re a talajvíz szintjéig; ezt október 11-én tette közzé honlapján az OAH.

A Paks II. Zrt. még augusztusban nyújtotta be a kérelmét a gödörásásra, ám az OAH akkor hiánypótlásra szólította fel, amely szeptember 30-án, egy nappal Kádár Andrea kinevezése után meg is érkezett. A főigazgató még aznap hiánypótlást rendelt el az új blokkok létesítésével kapcsolatos engedélykérelemnél.

A gödör egyébként átlagosan 5,5 méter mély lesz, és a Duna partján, 985 méter hosszan és 420 méter szélesen helyezkedik majd el. A munkagödör területe 329 760 négyzetméter, amelyhez 933 ezer négyzetméter föld kitermelése szükséges, egyúttal a gödör déli széle a Paksi Atomerőmű meglévő 4. blokkjától nagyjából 120 méterre lesz.

A gödörásás mindenesetre elkezdődik, még ha nem is a teljes mélységig, miközben az új blokkok létesítéséhez szükséges hiánypótlási eljárás még tart. A beruházó az OAH engedélyével az ezzel járó további időcsúszást kerüli el.

Mivel az egyik becsatolt szakhatósági anyag alapján a gödör teljes, 22 méter mélységig terjedő kiásása nagyjából hat évet vesz igénybe, az OAH engedélye alapján a Paks II. Zrt.-nek beruházóként most nem kell megvárnia a gödör részleges kiásásával a létesítési engedély kérelembeli hiánypótlás benyújtását és elbírálását, hanem elkezdheti a földmunkák előkészítését.

(Portfolio.hu)