Kiadták a figyelmeztetést, bezuhan a hőmérséklet

2021.10.20. 15:15 Módosítva: 2021.10.20. 15:16

Aki még nem ment ki a napsütésre, tegye meg, és élvezze ki az idén talán utolsó nyári napot. Bár holnapra még hasonló, 25 fokos meleget ígér a meteorológia, de péntekre ideér egy hidegfront, amelyet egy háromnapos hidegebb periódus követ. 

Ma késő délutánra a szakadozott felhőzet is teljesen távozik, a helyét fátyolfelhők veszik át, ám ezek csak kevés helyen szűrhetik, zavarhatják a napsütést. Csapadékra nem kell készülni, viszont a déli, délnyugati szél a Dunántúlon kezd megerősödni, ami a csúcshőmérsékletekre is hatással lesz, és a mostani nyárias meleg egy-két fokkal mérséklődik, de főleg a hőérzetünk csökken. 

A határainkon kopogtató hidegfront előoldalán erősödik meg a délnyugati szél, amely csütörtökön többfelé viharossá fokozódik, ezért az ország legnagyobb részére a meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki. Csütörtök délutánra a front csapadékrendszere is megérkezik az északi, északnyugati tájakra. A fronttal érkező eső zöme péntekre virradó éjszaka vonul át felettünk, de délen még napközben is szükség lesz az esernyőkre. Nagyobb, 15-20 millimétert elérő csapadékmennyiség péntek éjfélig a délnyugati tájakon hullhat. 

Ekkorra a szerdai maximumokhoz képest 6–10 fokkal is hidegebb lehet az idő.

Nemzeti ünnepünkre visszatér a napsütés, csak néhol fordulhat elő egy-egy zápor, de hűvös marad a levegő, 10–16 fokig emelkedik csak a hőmérséklet, ráadásul az élénk, helyenként erős lökésekkel kísért északnyugati szél is rontani fogja hőérzetünket. 

szabea93-szeles.jpg-2021-10-18-16-12-09 (1)
Fotó: Időkép

A hűvös nappalokat hideg, több helyen fagyos éjszakák előzik majd meg. Vasárnap hajnalban 

a fagyzugos helyeken –5 fokig is lehűlhet a levegő.

Most viszont még az okozhat gondot, hogy az egyre erőteljesebbé váló melegedés miatt melegfronti tünetek jelentkezhetnek. Az érzékenyek körében fejfájás, migrén, fáradtság, tompaság, dekoncentráltság egyaránt előfordulhat.