Feltámad a szél, kiadták a figyelmeztetést

2021.10.21. 07:28

Csütörtök délelőtt többnyire napos, fátyolfelhős lesz az ég, csak az ország északkeleti részén lehet több felhőre számítani − derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A déli órákban a Dunántúlon és a középső országrészben, délután a Tiszántúlon is erősen megnövekszik a felhőzet.

Délután az északnyugati és északi országrészben, majd másutt is kialakulhat eső és zápor. A déli, délnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.

Várható hőmérséklet csütörtökön
Várható hőmérséklet csütörtökön
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Estére már erősen beborul az ég. A hajnali órákban már az északi országrészben vékonyabb, szakadozottabb lehet a felhőtakaró. Kezdetben többfelé várható csapadék, majd egyre inkább csak délnyugaton, délen eshet.

A nyugati, délnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, éjszakára már csak helyenként lehetnek élénk széllökések. A hőmérséklet késő este 11 és 17 fok közé hűl, hajnalban pedig általában 4 és 14 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes szintű, citromsárga figyelmeztetést adott ki széllökések miatt. Reggeltől fokozatosan nagyobb területen is viharos széllökésékre kell számítani, kiemelten a Dunántúlon, a középső országrészben, az északi megyékben és az Alföld északi felében. Hegységekben előfordulhat 80-90 kilométeres óránkénti sebességű széllökés is. A délutáni óráktól először nyugaton, majd az esti órákra mindenütt mérséklődik a légmozgás. A figyelmeztetés szinte az ország egészére érvényes.

csütörtök
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az előrejelzés szerint a következő napokban lehűl a levegő, a hétvégén a legmagasabb nappali hőmérsékletek 10−15 fok között lesznek, az éjszakai minimumok pedig a mínusz 4 és mínusz 5 fokot is elérhetik.