Újabb beteg érkezett Romániából Szegedre

2021.10.21. 13:03

Esetkocsi várta a repülőtéren azt a román mentőhelikoptert, amely egy súlyos állapotú koronavírusos beteggel érkezett tegnap délután Szegedre − közölte az Országos Mentőszolgálat. A helikopterrel egy hatvan év körüli férfit szállítottak át a szegedi kórházba.

Mint írják, a román egészségügyi dolgozók olyan szakmai protokoll alapján látták el a beteget, amelyet a magyar mentők is használnak.

A gyors betegátvételt követően azonnal indulhatott a mentő, és bajtársaink stabil állapotban szállíthatták kórházba a beteget

− olvasható a közösségi oldalon közzétett bejegyzésben.

A mentőszolgálat kitért arra is, hogy a légi személyzet és a helikopter fertőtlenítése a reptér mellett működő Mentesítési Zónában történik, ahol frissítővel is várták a román mentősöket.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Magyarország ötven romániai koronavírusos beteg ellátásában segít a szomszédos Romániának. A betegeket a debreceni és a szegedi kórházakban helyezik el. A román egészségügyi tárca közleménye szerint már október 14-én megkezdődött a betegek átszállítása a magyar kórházakba. A határon túli sajtó értesülései szerint múlt hét végéig húsz beteg átszállítása történt meg. A román hivatal azt is közölte, hogy az egyik beteg szállítás közben vesztette életét.

Romániában egyre súlyosabb a helyzet a koronavírus gyors terjedése miatt. A kórházakban uralkodó állapotokról sokkoló felvételeket osztott meg a helyi média. Egyes kórházakban a halottasház hűtőkamrái is megteltek, ezért az elhunytakat a folyosón tartják hullazsákokban.

A román egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 16 110 új fertőzöttet azonosítottak az országban, a fertőzésbe 448-an haltak bele. A szakemberek szerint a magas halálozásért az alacsony átoltottság tehető felelőssé.