Viharciklon alakult ki, végigsöpör egész Európán

2021.10.21. 14:48

Rendkívül gyors mozgású viharciklon alakult ki előző délután és éjszaka a La Manche csatorna felett, amelynek középpontja csütörtök délben már Lengyelország és a Balti-tenger felett jár − derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán közzétett bejegyzéséből. Mint írják, a viharciklon ma éjszaka már Finnország fölé ér.

A bejegyzés szerint a ciklon tegnap délután és éjjel még Franciaországban volt, ahol 175 kilométer/órás széllökéseket is mértek. Reggelre elérte Németországot, ahol több helyen orkánerősségű szél fújt. Az ország nyugati és északi partvidékén több helyen 130 kilométer/órás sebességet meghaladó széllökések voltak, Fécamp-nál pedig 175 kilométer/órás szelet regisztráltak. Ma hajnalban és reggel Németország déli részein 160-170 kilométer/órás erősségű széllökéseket mértek.

Magyarországon nem ehhez a rendszerhez kapcsolódóan ugyan, de viharos délnyugati szél fúj. A meteorológusok mérései szerint egyelőre a legerősebb széllökéseket a Kab-hegyen mérték, ahol 94 kilométer/órás széllökéseket regisztráltak, míg a János-hegyen 86 kilométer/órás szelet mért az Országos Meteorológiai Szolgálat műszere.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az egész ország területén lehet számítani erős széllökésekre. A figyelmeztető előrejelzés szerint citromsárga jelzés van érvényben széllökések miatt, a meteorológusok szerint a hegységekben előfordulhat 80-90 kilométeres óránkénti sebességű széllökés is. A katasztrófavédelem egy olyan esetet is regisztrált, amikor az erős széllökés miatt borult fel egy teherautó pótkocsija.