Dobrev Klára az Elkxrtukról az Indexnek: A hazugság hazugság marad

image 6483441 (30)
2021.10.22. 21:31 Módosítva: 2021.10.22. 21:38

Mindenképp szerettük volna hallani Dobrev Klára, Szilvásy György és Hann Endre véleményét a csütörtökön a mozikba került, Elkxrtuk című filmről, melyről az Indexen is megjelent egy remek kritika.

A 2006-os események idején a Miniszterelnöki Hivatalt miniszterként vezető Szilvásyt nem értük el, Hann Endrét és Dobrev Klárát viszont igen.

Hann Endre a valóságban is a Mediánt vezeti, a filmben pedig egészen ördögi figuraként ábrázolják, aki a közvélemény-kutató cég vezetőjeként arra használta a lehetőségeit, hogy hamis népszerűségi eredményekkel manipulálja a közvéleményt. Illetve a fókuszcsoportos vizsgálatokkal segítse eldönteni a kérdést, hogy miképp reagál a közvélemény az őszödi beszédre, és hogy milyen lépéseket tehet a Gyurcsány-kormány a károk minimalizálására.

Az egyik legsúlyosabb állítás vele szemben az, hogy az október 23-i, csaknem 200 sérülttel járó, erőszakos rendőri fellépés szándékos döntés volt, melyben ő is részt vett.

Hann érdeklődésünkre azt mondta, külföldön tartózkodik, így még nem látta a filmet, ezért nem tud egyelőre véleményt mondani róla, de már hozzá is elértek a filmben szereplő állítások. Mivel még nem látta a filmet, így arra sem tudott válaszolni, tervez-e jogi vagy egyéb lépéseket tenni.

Dobrev Klárától azt nem tudtuk meg, hogy látta-e filmet, és mi a véleménye filmbeli ábrázolásáról. Hannhoz hasonlóan ő is „főgonoszként” jelenik meg a vásznon, aki minden eszközt megragad, hogy férje, Gyurcsány Ferenc bukását megakadályozza. Aki – a filmes ábrázolása alapján – attól sem riad vissza, hogy súlyos károkat és emberi sérüléseket okozó politikai indulatokat gerjesszen azzal a céllal, hogy a Gyurcsány-ellenes demonstrálókról az a kép alakuljon ki, ők fasiszták és nyilasok.

A film végén a politikust alakító színész szájából elhangzik a járulékos veszteség kifejezés az október 23-i tüntetések várható következményeiről.

Dobrev Klára e-mailes válaszában csupán annyit írt a várható jogi és egyéb lépéseket firtató kérdésünkre, hogy

akár dokumentum-, akár művészfilmet csinálnak akárhány százmillióból, a hazugság hazugság marad.

(Borítókép: Dobrev Klára. Fotó: Kaszás Tamás / Index)