Margaret Atwood megosztott egy cikket, felháborodtak az LMBTQ-aktivisták

2021.10.22. 09:28

A szolgálólány meséje című regény szerzője egy olyan cikket osztott meg, amely szerint a gendersemleges nyelvezet használata ahhoz vezet, hogy a nők elveszítik identitásukat.

Az írónő által megosztott cikk címe: Miért nem mondhatjuk többé azt, hogy „nő”? A Newsweek szerint a szerző ebben azt fejtegette, hogy egyre gyakrabban csak körbeírják, hogy nőről van szó, de nem írják le a kifejezést, amivel végső soron a női identitást semmisítik meg.

A „nő” kifejezés egyre inkább szitokszóvá válik, azokat pedig, akik használják, egyre gyakrabban vádolják meg transzfóbiával – áll a cikkben.

Atwood nem fűzött kommentárt az íráshoz, csak megosztotta, de már ez is elég volt ahhoz, hogy sokan felháborodjanak. A USA Today szerzője már egyenesen arról írt, hogy Atwood ezzel transzfób megnyilvánulást tett, és hogy az efféle cselekedetek aztán erőszakhoz is vezethetnek.

többen is bocsánatkérésre szólították fel az írónőt.

Atwood később a bejegyzés alatt több alkalommal is megvédte a cikket azoktól a kritikáktól, miszerint kirekesztő lenne, és azt kérte az emberektől, hogy legalább olvassák el az írást, mielőtt véleményt mondanak róla.

A Harry Potter-regények szerzője, J. K. Rowling tavaly hasonló visszhangot váltott ki, amikor amiatt fejezte ki értetlenségét, hogy egy cikkben „emberek, akik menstruálnak” kifejezéssel illették a nőket, ahelyett, hogy leírták volna ezt a szót.