Kormányszóvivő: a csok révén csaknem 600 milliárdhoz jutottak a családok

2021.10.22. 18:23

Több mint 120 milliárd forintot költöttek bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére az országban az elmúlt években, ezek az intézmények jelentik egy-egy település jövőjét, mondta a kormányszóvivő a Hajdú-Bihar megyei Földesen a helyi, felújított és bővített óvoda átadásakor. Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: egyre több településen van igény iskola-, óvoda- és bölcsődefejlesztésekre, ami jelzi; az emberek bíznak a jövőben, hogy érdemes „a családalapítás szép feladatát vállalni”.

Hozzáfűzte: amikor a kormány elhatározta, hogy a magyar jövő záloga a család, korábban soha nem látott és a világon is egyedülálló családtámogatási rendszert dolgozott ki. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2015-ös bevezetése óta 189 ezer család jutott 599 milliárd forint támogatáshoz, és 98 ezer gyerek megszületését vállalták, írta a távirati iroda.

Jelezte: a családok támogatása 2010 óta két és félszeresére emelkedett, és eléri a nemzeti össztermék öt százalékát.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, „a vidék-Magyarország nem kényeskedő világ”, minden egyes fejlesztésnek örülnek, ami szebbé teszi a jövőjüket, legyen az gyermekintézmény, egészségügyi vagy munkahelyteremtő beruházás. Megjegyezte: a földesi bölcsőde-, illetve óvodafejlesztéshez a kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból 345 millió forinttal járult hozzá. A helyi önkormányzat további több mint 40 milliót nyújtott a beruházáshoz.