Révész Máriusz szerint felülről kaptak támogatást a rendőrök 15 éve

2021.10.22. 21:57

Révész Máriusz szerint az a fajta ámokfutás, amit a rendőrség végzett 2006. október 23-án, csak úgy volt lehetséges, ha ehhez felülről támogatást kaptak. A fideszes politikus, akit rendőrök bántalmaztak 15 évvel ezelőtt, felidézte az akkor történteket az Inforádiónak: az első összetűzésekre akkor került sor, amikor délután 3 óra magasságában a tüntetőket nem engedték vissza a Kossuth térre, és kiszorították őket az Alkotmány utcáról a Bajcsy-Zsilinszky Endre útra.

Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: ekkor egy időre nyugalmi patthelyzet állt be, majd a műveletet irányító parancsnok arra utasította a rendőröket, hogy az összegyűlt embereket a Deák Ferenc tér–Astoria irányába szorítsák. Hozzáfűzte: a helyszíni illetékes százados jelezte, nem ért egyet a döntéssel, mivel abba az irányban volt a Fidesz megemlékező nagygyűlése. A forgalmazási jegyzőkönyv szerint azonban azt a választ kapta, hogy ez parancs.

A rendőrsorfal megindulásával az összecsapások is megkezdődtek. Így végül sikerült elérni, hogy azt a legfejtebb egy-kétszáz fős tömeget – amivel a rendőrség már a nap folyamán összecsapott – rátolják a Fidesz százezres nagygyűlésére. „Teljesen abszurd, paranormális és érthetetlen helyzet volt”, senki sem értette miért tették ezt – mondta Révész Máriusz. Hozzátette: a Fidesz nagygyűlése után 2 perccel pedig elrendelték a lovasattakot. A bizottsági meghallgatásokból kiderült, a rendezvényen tartózkodó civil ruhás rendőrök is alig tudtak elmenekülni a lovasroham elől, amit saját kollégáik hajtottak végre.

Megjegyezte: ezt követően sok durva atrocitás történt, a rendőrök – a hangágyúk hiányában – könnygázgránáttal kezdték el őket oszlatni minden figyelmeztetés nélkül a Síp utcánál, feleségét két kisgyermekével a Keleti pályaudvar irányába hazaküldte, ő pedig a fejébe vette, hogy visszafordul beszélni az egyenruhásokkal. A politikus jelezte, később a rendőrség sem vitatta, hogy nem volt felszólítás az oszlatásra. Révész Máriusz szerint ezzel együtt is sok helyen sérültek 2006. október 23-án az előírások, ide értve a rendőri azonosítók hiányát. 

A fideszes politikus utalt arra, hogy számára nagy nehézséget jelentett: a rendőrség letagadta, hogy őt bántalmazták.

Végül bizonyítást nyert, hogy a hatóság emberei „álltak vérbosszút” Révész Máriuszon a szeptemberi tévészékház ostroma miatt, ahol főként – döntően az irányítás hibájából – a rendőrök voltak az áldozatok. A kormánybiztos úgy fogalmazott: „Hogy még súlyosabb legyen a dolog, a rendőrök a legsúlyosabb esetekben is falaztak egymásnak”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport