Szinte egész Magyarország a második legrosszabb járványügyi besorolást kapta

2021.10.23. 18:50 Módosítva: 2021.10.23. 18:50

A Közép-Dunántúl kivételével a piros jelzésű, a négyfokú skálán második legrosszabbnak számító besorolást kapta Magyarország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól (ECDC).

Az új fertőzöttek száma és a pozitív tesztarány alapján a szomszédaink közül Románia és Szlovénia egésze, valamint Szlovákia kétharmada és Horvátország magyar határhoz közeli része került a legrosszabb kategóriába.

Az ECDC a besorolást két adatsor alapján végzi el: a piros kódjelet azok a régiók kapják, ahol százezer lakos közül legalább 200-nál, legfeljebb 499-nél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt két hétben, vagy 75–199-nél, ha a tesztek több mint 4 százaléka lett pozitív.

A frissített adatok alapján Románia, Szlovénia és a három balti állam teljes területe a legrosszabb helyzetben lévők közé került, de Horvátországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Görögországban is több olyan régió van, ahol százezer ember közül 500-nál is több új fertőzöttet találtak.

A legjobb helyzetet Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, valamint Máltán tapasztalták. Ezeken a helyeken tavaly a járvány első hulláma okozott óriási károkat, most viszont a legtöbb régiójukban alig van jelen a vírus.

(HVG)  • Hírek
  • Hírek