Majka a stúdióban, Orbán Viktor a színpadon, Szoboszlai jó formában

2021.10.23. 20:36
Orbán Viktor miniszterelnök és az ellenzéki összefogás is színpadra állt október 23-án, ám a beszédek ezúttal nem 1956-ról, sokkal inkább 2006-ról és 2022-ről szóltak. A Márkó és Barna Síkideg vendége ezen a héten Majoros Péter Majka volt. Szoboszlai Dominik góllal és gólpasszal járult hozzá a Lipcse győzelméhez. Ezekről írtunk ma az Indexen.
  • Orbán Viktor miniszterelnök az október 23-i Békemeneten mondott beszédet. A kormányfő hangsúlyozta, hogy talpra állították Magyarországot, soha nem fogják elfelejteni 2006-ot, és mindenkit figyelmeztetett: aki eddig beléjük harapott, annak beléjük is tört vagy elvásott a foga. Kíváncsi a teljes beszédre? Erre tessék.
  • Egységben a szabad Magyarországért! címmel hirdettek nagygyűlést az ellenzéki pártok, hogy közösen emlékezzenek meg 1956 hőseiről. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek egymás után mondtak beszédet, a sort Márki-Zay Péter, Orbán Viktor 2022-es kihívója zárta. Hogy mit mondott a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője? Mutatjuk.
  • Tizenöt évvel ezelőtt, 2006. október 23-án egy kiállított T–34-es harckocsi elindult az Erzsébet téren, keresztül a tüntető tömegen, egészen a rendőrsorfalig. A muzeális tankot egy seregélyesi nyugdíjas, Horváth György vezette, akit rongálás, jármű önkényes elvétele és közúti veszélyeztetés bűntette miatt vontak felelősségre. Az utolsó szó jogán vállalta, amit tett, de nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el. Egy emlékezetes sztori itt.
  • Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezette a 2006-es események idején, és az Elkxrtuk című film szerint ő is tagja annak a gonosz tengelynek, mely előidézte a napokig tartó, véres utcai összecsapásokat. Az Indexnek most azt mondja, nyilvános dokumentumok cáfolják a film állításait, és azt állítja, hogy valójában a fideszes politikusoknak volt tevékeny részük az akkori mozgósításban, a tragikus események előidézésében. Azt még nem tudja, fog-e perelni, de készen áll rá, ha ügyvédje ezt javasolja. De mit gondol ő maga? Megkérdeztük.
  • Az LA Times értesülései szerint már a végzetes baleset előtt többször is jelezték a Rust című film forgatásán dolgozó stábtagok a súlyos szabálytalanságokat, a biztonsági protokoll megsértését, és órákkal azt megelőzően, hogy a kellékpisztoly elsült a főszereplő Alec Baldwin kezében, tiltakozásuk jeléül hatan már elhagyták a forgatás helyszínét. Megdöbbentő részletek cikkünkben.
  • A Márkó és Barna Síkideg eheti vendége Majoros Péter volt. Majka arról mesélt nekünk, hogy ő képtelen magában tartani a feszültséget, bárkit ki tudna belezni a kisujja körmével, sőt néha még máson is ki tudja tölteni a haragját, ha felhúzza magát valamin. Az adás (videó és podcast formában is) ide kattintva tekinthető meg.
  • Vettünk egy mély levegőt... Nem, ez a podcast nem így indult. Kezdjük újra... Meghívtuk Halász Ritát, a Mély levegő című könyv szerzőjét, legyen az Index kultúra rovatának vendége, és az arútluK című podcastműsorban beszélgessünk arról, hogy írt egy könyvet, siker lett, film is készül belőle, és a regénnyel idén elnyerte a Margó-díjat is. Ezt csak azok kapják, akik abban az évben a legjobb első prózakötettel jelennek meg az irodalom színpadán. A műsor itt elérhető.
  • A német labdarúgó-bajnokság 9. fordulójának szombat délutáni mérkőzésén az RB Leipzig 4–1-re legyőzte a Greuther Fürth csapatát, többek között Szoboszlai Dominik remek játékának és góljának is köszönhetően. A mérkőzés összefoglalója itt.

FEMINA. Százan sem lakják az apró, mecseki kis falut: a festői Kovácsszénája a dombok között bújik meg.A bájos Kovácsszénája és a környéke ősszel is kellemes sétahelyszínt jelent. Vizekben bővelkedő, erdős, dimbes-dombos táj minden évszakban elvarázsolja a kirándulókat a Femina cikke szerint.

AZ ÉN KUTYÁM. 7 kutyafajta idős emberek számára: ha könnyen kezelhető és nyugodt kutyára van szükség. Az Én Kutyám cikkében összegyűjtöttünk 7 kutyafajtát, amelyek ideális társak lehetnek idős emberek számára is.

DÍVÁNY. Az 1956-os forradalom híre az egész világot bejárta, az ismert – bár többek által kétségbe vont – történet szerint még Elvis Presley is pénzt gyűjtött a magyar menekültek megsegítésére. Az amerikai képregény egyik legkiemelkedőbb alkotója pedig egy rövid történetben rajzolta meg Budapest ostromát, alig három évvel az eseményeket követően. Részletek a Dívány cikkében.

További híreinket ide kattintva olvashatják.

(Borítókép: Index grafika)