Leállt a CT az ajkai kórházban, Veszprémbe küldik a betegeket

2021.10.26. 21:24

Már egy hónapja nem működik a CT-berendezés az ajkai Magyart Imre Kórházban, ahonnan a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba irányítják át a betegeket – közölte az RTL Híradó.

Az RTL stábja meg is próbált időpontot foglalni, onnan a veszprémi és a keszthelyi kórház felhívását ajánlották nekik. 

Ajkára szóló beutalóval nem adhatunk Veszprémben időpontot. Ajkáról csakis a sürgős vizsgálatokat fogadhatjuk, ez utasítás

– mondták aztán ehhez képest a veszprémi kórházban. Keszthelyen eközben egy héten belül ígértek időpontot.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő – aki nyilvánosságra hozta az ajkai kórház CT-berendezésének meghibásodását – azt mondta, hogy mindez súlyos következményekkel járhat. 

A tüdőrákos betegeknél a késői diagnosztika késői kezelést és korai halálozást eredményezhet – mondta az RTL-nek. 

A berendezés javításához az Országos Kórházi Főigazgatóságnál (OKFŐ) kell igényelni az alkatrészek cseréjét, ami viszont sokáig elhúzódhat. Mindeközben a Csolnoky Ferenc Kórház megyei irányító intézményvezetője közölte, hogy „a betegellátás folyamatosan biztosított”, fogadják az Ajkáról átirányított betegeket és a daganatgyanúval diagnosztizált sürgős vizsgálatokat a jogszabályokban előírt „14 napon belül elvégzik”.

Az ajkai kórházban már megindították a cseréhez szükséges feltételes közbeszerzési eljárást – tette hozzá az intézményvezető.