Jogerős ítélet születhet ma a veronai buszbaleset ügyében

K EPA20170121020
2021.10.26. 09:03
Öt évvel a tragikus kimenetelű veronai buszbalesetet után ma ismét összeül a velencei bíróság.

A per a busz vezetője, V. János ellen folyik, akit 2020-ban, nem jogerősen a kiszabható legmagasabb, 12 év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság. Az elsőfokú eljárásban a bíró indoklása szerint egyértelmű összefüggés volt kimutatható a sofőr súlyos alvászavara és a baleset bekövetkezése között. A bizonyítékok alapján V. János nem tett meg mindent a jó egészségi állapotáért. (A busz műszaki állapota sem volt megfelelő, a telephelyet sem hagyhatta volna el.) A Nemzeti Nyomozó Iroda a buszsofőr orvosa és a buszt üzemeltető cég ellen kezdeményezett eljárást is megszüntette bűncselekmény hiánya miatt.

Mint ismert, 2017. január 20-án Verona és Velence között, az A4-es autópályán a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit, tanárait és hozzátartozókat szállító busz az éjszakai órákban oszlopnak csapódott, majd kigyulladt.

A buszon ötvenhatan utaztak, többen az ütközés következtében, mások a felcsapó lángok között vesztették életüket; összesen tizennyolcan meghaltak, huszonhatan pedig megsérültek. Ez volt az elmúlt két évtized legsúlyosabb közlekedési balesete.

Az egyik tanár, Vígh György – aki a tragédia során két gyermekét veszítette el, és maga is megsérült – élete kockáztatásával mentette a helyszínen a többi sérültet. A baleset után hónapokig lábadozott, később, 2019 októberében, 66 éves korában elhunyt. A hős testnevelő tanár emlékét a Verona Angyalai Facebook-csoport bejegyzéseiben őrzik.

A felelősség tisztázása mellett a tragédiát kártérítési per is követte. 

Az autóbusz üzemben tartójának gépjármű-felelősségbiztosítási szerződését a Groupama Biztosító kezelte, az érintettek és családtagjaik számára összesen csaknem 1,89 milliárd forintot fizetett ki. A vagyoni károkon felül az elhunytak közeli hozzátartozói, valamint a súlyosan vagy könnyebben sérültek részére, illetve azok számára is, akik nem szenvedtek közvetlen fizikai sérülést, sérelemdíjat fizettek.

Magyar ítélet is jöhet 

A veronai buszkatasztrófával kapcsolatban a Blikk információja szerint szerdán egy másik per tárgyalására is sor kerül.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a férfi ül a vádlottak padján, aki a történtek után kegyeletsértő, rasszista és mocskolódó üzeneteket küldött a buszbaleset áldozatainak a hozzátartozóinak és ismerőseinek,

álprofilt felhasználva a legnagyobb közösségi oldalon. A közösség tagja elleni erőszakkal és zaklatással vádolt férfi, M. F. még a hozzátartozók megölését is kilátásba helyezte.

(Borítókép: Magyar diákokat szállító kiégett autóbusz az olaszországi A4-es autópályán, egy veronai csomópontnál 2017. január 21-én. Fotó: Polizia Di Stato / Handout / MTI / EPA)