Szigorításra készül a főváros a járvány miatt

D  VG20200505009
2021.10.26. 10:18

A Fővárosi Operatív Törzs mai megbeszélésén dönt arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, leginkább idősotthonokban ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve korlátozzák-e a kijárást.

Vizsgálják azt is, hogy a fővárosi önkormányzat óvodáiban a dolgozók számára kötelezővé teszik-e a maszkot a dolgozók számára, ahogy azt néhány kerület már megtette. Ezzel az önkormányzat végére is ér a jogszabályi lehetőségeinek – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Korábban az önkormányzat a hozzá tartozó idősotthonokban már elrendelte az érintésmentes látogatást, a testhőmérséklet-mérést, valamint a gondozottak eltávozás utáni fokozott ellenőrzését. A Városházán a látogatóknak és az értekezleteken részt vevőknek kötelező a maszkhasználat.

A főváros gazdasági társaságaitól bekért adatok szerint az előző heti 70 megbetegedéshez képest a múlt héten már 93 dolgozónál mutatták ki a koronavírust.

Mint azt megírtuk, Karácsony Gergely főpolgármester levélben fordult a kormányhoz, hogy rendeljék el a kötelező maszkviselést az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, vagy ha ezt nem érzik országosan szükségesnek, akkor adjanak felhatalmazást, hogy az önkormányzatok helyi rendeletben ezt előírhassák.

Kiss Ambrus emlékeztetett: korábban azért tehette kötelezővé a maszkviselést a főváros, mert akkor még nem volt erre vonatkozó jogszabály, most azonban már van, az önkormányzat pedig nem írhat felül egy kormányrendeletet.

(Borítókép: Új Remény Idősek Otthona Nagyberkiben 2020. május 5-én. Fotó: Varga György / MTI)