Orbán Viktor szerint a Fidesz politikai agglegény lett

D MTI20211026015
2021.10.26. 18:58
Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét. Találkozójuk után közös sajtótájékoztatót tartottak.

Az előzetes tájékoztatás szerint a két politikus között szó esett az erős nemzetállamokra épülő Európai Unió koncepciójáról és jövőjéről, a migrációs válságról, illetve a jobboldali európai mozgalom megerősítéséről.

A kormányfő beavatkozást tapasztal

Az Európai Bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá vált, Lengyelország és Magyarország naponta a Brezsnyev-doktrína modernizált, európai uniós formáját tapasztalja – fogalmazott Orbán Viktor a keddi sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.

A francia Nemzeti Tömörülés elnökével folytatott megbeszéléssel kapcsolatban azt mondta: szomorúan állapították meg, hogy az Európai Unión belül az ideológiai nyomásgyakorlás soha nem látott méretet öltött.

A migráció és a nyílt társadalom propagálása soha nem látott mértéket ért el, és a bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá alakult át

– tette hozzá a kormányfő.

Kifejtette: a Brezsnyev-doktrína a Szovjetunió világrendszerében azt jelentette, hogy ha valamelyik tagállam eltért a központilag megszabott ideológiától, a szocialista tábor többi tagja jogosulttá vált arra, hogy beavatkozzon az érintett állam belső ügyeibe.

Orbán Viktor szerint kétségkívül nem mindegy, hogy mi a beavatkozás formája, hiszen a szovjet tankokkal történő beavatkozás sokkal brutálisabb, mint a jogállamisági eljárás, de ettől még beavatkozás marad.

És ennek a Brezsnyev-doktrínának a modernizált európai uniós formáját látjuk most, amelyet nemcsak Lengyelország, hanem Magyarország is naponta megtapasztal

– jelentette ki.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországot az elmúlt években többször is megpróbálták keresztre feszíteni az Európai Parlamentben. Megköszönte Marine Le Pennek, hogy pártja mindig kiállt Magyarország mellett.

Orbán Viktor hangsúlyozta, ellenezik, hogy bármifajta európai szuperállam jöjjön létre. A francia politikussal azt is megállapították, hogy egész Európában átalakulófélben vannak a hagyományos pártstruktúrák, és ebben az átalakulásban együtt akarnak működni.

Az európai jobboldal mindenképpen megújulásra szorul, és a Fidesz érdekelt abban, hogy létrejöjjön egy új csoportosulás

– jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a Fidesz „európai politikai agglegény” lett, tekintettel arra, hogy az Európai Néppárt „olyan mértékben a főáramú baloldali ideológia hálójába került”, hogy ott már nem volt keresnivalója a Fidesznek.

Emlékeztetett: az új csoportosulás döntő lépését már korábban megtették, hiszen július elején tizenöt európai párt, a Fidesz és a francia Nemzeti Tömörülés is aláírt egy közös nyilatkozatot.

A kormányfő ezt „jégtörésnek” nevezte. Hozzátette: szeretné, ha az együttműködés a következő hetekben és hónapokban felgyorsulna.

Marine Le Pen üzent a magyaroknak

Marine Le Pen a sajtótájékoztatón leszögezte: a nemzeteknek joguk van alkotmányos identitásukhoz, az Európai Unió csak olyan jogköröket gyakorolhat, amelyeket a tagállamok átruháztak rá.

A francia politikus szerint a migrációt megfelelően kell kezelni, nem lehet megengedni, hogy a bevándorlás kérdését fel lehessen használni a tagállamok ellen. Azt mondta: az európai népeknek kell eldönteniük, ki jöhet be ide.

„A magyaroknak azt üzenem: tartsanak ki!” – jelentette ki Marine Le Pen az MTI tudósítása szerint. Azt is kifejtette, hogy nem lehet az európai népességet kicserélni, az európai fiataloknak kell lehetővé tenni, hogy gyereket vállaljanak. A francia politikus méltatta a magyar kormány családtámogatási politikáját.

A francia elnökválasztásra kitérve azt mondta, ha jövőre megválasztják, támogatni fogja Orbán Viktort abban, hogy Európa „más irányt vegyen, szuverén irányba induljunk el”.

Nagyon nagyra értékeljük a szabadságot, mindazt, amit Magyarország történelme egész folyamán a szabadságért tett. Európa története elválaszthatatlan a szabadságtól

– jelentette ki Marine Le Pen, szót ejtve 1956 hőseiről is.

A francia politikus úgy véli, az Európai Unió föderalista irányba indult el, pedig valójában sokszínűnek kell lenni.

Európában nem egy nép van, hanem európai népek vannak. Mi a népeket, a népek identitását és szabadságát támogatjuk, hiszünk abban, hogy saját, nem helyettesíthető lelkületük van. (…) Túl sokáig voltunk bénultak, de ha cselekszünk, Európa ki tud lépni bénultságából

– közölte Marine Le Pen.

A francia politikus nagyon fontos lépésnek nevezte a nyáron aláírt, jobboldali pártok közötti együttműködési megállapodást, amelyet „teljes szívvel támogat”.

Emlékeztetett rá, hogy 2014-ben pártja képviselői nem működtek együtt a Jobbikkal az Európai Parlamentben.

Fontos megválogatni, hogy kikkel tudunk együttműködni

– hangsúlyozta Marine Le Pen, majd azt mondta: „ellentervet” szeretne létrehozni az európai fősodorral szemben.

A nemzetek Európáját akarjuk, együtt akarunk működni, mindenki a saját területén, a saját határain belül, együtt, erősen

– jelentette ki a francia politikus.

Ujhelyi: Orbán kalandorságba rángat

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerint az, hogy a Fidesz pártelnöke kikkel barátkozik, saját ízlése és saját döntése, de az már nemzetstratégiai kérdés, milyen „vállalhatatlan” politikai vezetőkkel „smúzol” miniszterelnökként.

Azzal, hogy Orbán Viktor a hivatalában fogadja Marine Le Pent, egyértelműen újabb szintre süllyed. A francia szélsőjobboldali politikus ugyanis nyíltan Európa-ellenes, és korábbi nyilatkozatai alapján egyértelmű célja az Európai Unió szétrombolása

közölte Ujhelyi István kedden.

A szocialista európai parlamenti képviselő szerint Orbán Viktor egy olyan „szélsőséges politikussal” fog szövetséget kötni, „aki az európai értékeket tisztelő és azokat képviselő döntéshozók számára konkrétan vállalhatatlan”.

Azt is írta, hogy a miniszterelnök „frusztrált kalandorságba” rángatja Magyarországot, és ez „életveszélyes”.

Gyöngyösi: Orbán futóbolondokat fogad

A Jobbik európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán azt írta, hogy a Fidesz „nagyon rákapott a francia szélsőjobboldaliak meghívására”, ezért érkezett Budapestre most Marine Le Pen.

Persze lehet, úgy voltak a Karmelitában, hogy valamire akkor is el kell használni a reprezentációs keretet, ha már semmilyen normális politikus nem akarja Orbánt meglátogatni. Így aztán maradtak az esélytelenek meg a futóbolondok

– közölte Gyöngyösi Márton.

Azt is hozzátette, reméli, hogy 2022-től Magyarország újra azokkal építhet majd kapcsolatot, „akiknek valóban szavuk van a nemzetközi politikában”.

A francia jobboldalnak Budapest az új Róma

Úgy tűnik, hogy a francia jobboldal számára minden út Budapestre vezet. Szeptemberben Éric Zemmour francia író, publicista részt vett a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, illetve találkozott Orbán Viktorral is.

Jövő tavasszal elnökválasztás lesz Franciaországban, Zemmour egyelőre hivatalosan nem államfőjelölt. Egy október elején közzétett felmérés szerint a francia író és publicista akár kilenc–tizenöt százalékra is számíthat, ha elindul a választáson, ezzel pedig éppen Marine Le Pen esélyeit csökkentené.

(Borítókép: Orbán Viktor és Marine Le Pennel a francia Nemzeti Tömörülés elnökével Budapesten a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón 2021. október 26-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)