Pintér Sándor válaszolt a főpolgármester maszkos felvetésére

DBZOL20201111007
2021.10.26. 14:33

Karácsony Gergely főpolgármester megkapta a választ október 15-én írt levelére Pintér Sándor belügyminisztertől. Budapest vezetője azt kérte az önkormányzatokat is felügyelő minisztertől, segítse elő, hogy a kormány visszaállítsa a korábbi jogszabályt a maszkviseléssel kapcsolatban. 

A főpolgármester a romló fertőzöttségi adatok miatt szeretné zárt terekben, a közösségi közlekedés járatain és egyéb fővárosi rendezvényeken visszaállítani a kötelező maszkviselést, ezt azonban a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé.

Az operatív törzs eddig is megtette és a járvány negyedik hulláma idején is meg fogja tenni azokat a szakmailag indokolt javaslatokat, amelyek a védekezést megfelelően szolgáló rendszabályok bevezetésére vonatkoznak

– válaszolta a felvetésre Pintér Sándor, a maszkviselés visszaállításra vonatkozó kérés kapcsán megjegyezve, hogy kellő időben megteszik a megfelelő védelmi intézkedéseket.

A belügyminiszteri választ a Fővárosi Önkormányzat úgy értékelte, hogy az nem hoz jogi változást a rendszerben,

de hangvételét tekintve nyitottabbnak mutatkozik a szigorításokat vagy az önkormányzatok saját döntési jogát illetően. A szigorításokhoz a kormánynak kell továbbra is rendeletet módosítania vagy újat alkotnia – hívta fel a figyelmet a főváros vezetése.

Mint megírtuk a Fővárosi Operatív Törzs ezekben a percekben dönthet arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve korlátozzák-e a kijárást. Azt is vizsgálják, hogy a fővárosi önkormányzat óvodáiban a dolgozók számára kötelezővé teszik-e a maszkot.

A fővárosi kerületek közül elsőként döntött Szigorításokról a Hegyvidéki Önkormányzat.

A XII. kerület kulturális és sportintézményeiben 2021. november 1-jétől a hat éven felülieknek kötelező a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk viselése. A MOMkult épületében a rendezvények során kötelező a maszk viselése. 

A MOM Sport Uszoda és Rendezvényközpont vezetése ugyancsak elrendelte a maszk kötelező használatát az intézmény területén. A Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda területén november 2-tól kötelező a maszk használata. A Hegyvidéki Önkormányzat épületébe belépő ügyfeleknek már október 13. óta kötelező maszkot viselniük.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)