A DK beperli az MTVA-t, mert tényként kezelte az Elkxrtuk állításait

AHA 4 MEGA FILM Kft.-Fotos Bara Szilvia Kocsis Bence
2021.10.27. 11:47
A Demokratikus Koalíció közleményben reagált arra, hogy a Kossuth rádióban tényként kezelték az Elkxrtuk című film történetét, amely szerint Dobrev Klára döntött 2006-ban az emberek szemkilövéséről és megveréséről.

Az ellenzéki párt szerdai közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Kossuth rádió keddi műsorában elhangzott: Dobrev Klára döntött „2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről”.

Az állami rádió propagandistái láthatóan csont nélkül hitték el a Fidesz propagandafilmjében, az Elkxrtukban foglalt összeesküvés-elméletet

– írja a Demokratikus Koalíció.

Pár példát is közölnek közleményükben arról, hogy a filmvásznon és a tv-képernyőn foglaltak sokszor nem fedik a valóságot, a DK szerint:

  • „nem fenyegette a Föld létét egy aszteroida, amitől Bruce Willis mentette meg az emberiséget”,
  • „nincs titkos varázslóiskola Angliában”,
  • „nincs halálcsillag (még Soros Györgynek sem)”,
  • „Esmeralda valójában nem vak, és nincs szüksége szemműtétre”,
  • „Magdi anyus nem halt meg, csak kiírták a sorozatból”.

A DK szerint azonban „az alternatív valóságon alapuló diktatúrák sajátja”, hogy soha nem tudhatjuk, mit hoz a múlt, „az a tény mindenen túlmegy, hogy a közpénzből működő állami média 2006-tal kapcsolatban 15 év után talál ki újabb hazugságot az eddigi helyett” – teszik hozzá.

A Demokratikus Koalíció közölte: beperli az MTVA-t a történtek miatt. A Kossuth rádió adása itt hallgatható vissza. A 24.hu szó szerint idézte a műsorvezető gondolatait, amit most a DK kifogásol:

Miközben több tízezer magyar vonult október 23-án olaszokkal és lengyelekkel együtt a béke és az emlékezés jegyében a 2006-os rendőrterror útvonalán egészen az Erzsébet térig, hogy aztán ott meghallgassák a miniszterelnök beszédét, az Andrássy út túlsó végén csupán néhány ezer szimpatizáns gyülekezett az ellenzék színpada előtt. Nyilván csalódást keltő lehetett, hogy az előválasztás után ilyen rövid idővel ennyire kevés embert tudtak mozgósítani. De mit gondolnak önök, mi lehet ennek az oka? A sokszínűség jegyében egyébként több ellenzéki vezető is beszédet mondott, így az ellenzék új arca, Márki-Zay Péter mellett például Dobrev Klára is, akinek a nagyapja egyébként éppen 65 évvel ezelőtt, október 23-án lett az MDP KV Katonai Bizottság tagja, és aki fasiszta csőcseléknek nevezte a forradalomban részt vevőket. Ma már tudjuk, hogy hasonló elven döntött az unoka is 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről. A DK miniszterelnök-jelöltje most beszédében mégis azt hangsúlyozta, hogy ’56 mindenkié, és úgy fogalmazott, egy feladatunk van október 23-án, emlékeztetni magunkat, nehogy elszúrjuk. De vajon miért állt ki az ellenzék ezen a napon? Mit szerettek volna hirdetni, és miért volt olyan kevés az érdeklődő?

(Borítókép: Jelenet az Elkxrtuk című filmből.)