A sok napsütés után fagyos, ködös reggel vár ránk

2021.10.27. 15:22

Túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes idő várható a nap hátralévő részében némi fátyolfelhőzettel. A légmozgás mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul − derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Délután túlnyomóan derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég. Párássá válik a levegő, több helyen köd is képződhet, erre legnagyobb esély a Dunántúl nyugati, délnyugati részén van. Csapadék nem várható, a légmozgás pedig gyenge vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, ugyanakkor a hidegre hajlamos helyeken mínusz 4, mínusz 6 fok sem kizárt.

Várható hőmérséklet szerda este
Várható hőmérséklet szerda este
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Csütörtökön túlnyomórészt derült, napos idő várható, de a nyugati, délnyugati határ közelében a köd tartósabban megmaradhat, ott csak késő délelőtt oszlik fel teljesen. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, ugyanakkor csütörtökön napközben Sopron és a Fertő környékén megélénkül a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 12 és 17 fok között alakul majd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint csütörtök éjfélig nem várható kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség. A szöveges figyelmeztetés szerint azonban csütörtökre virradó éjszaka több helyen képződhet sűrű köd. Összefüggőbb, tartósabb sűrű ködre kiemelten a nyugati, délnyugati határ közelében van nagyobb esély, de kisebb körzetekben másutt is előfordulhat. Emiatt egyes fokú figyelmeztetés van érvényben a tartós köd miatt Vas és Zala megyében is.

figyelmeztetés
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A fölénk telepedett magas nyomás egyelőre nem tágít felettünk, így október végéig továbbra sem várható jelentős változás időjárásunkban. A tartósan nyugodt időben viszont tovább fokozódik a ködhajlam, egyre makacsabb ködfoltok is kialakulhatnak ezáltal, illetve a fagyhajlammal is számolnunk kell − erről az Országos Meteorológiai Szolgálat írt közösségi oldalán.

Mint kiderült, a legfrissebb modellfutások szerint is leghamarabb november beköszöntével fordulhat változékonyabbra, csapadékosabbra az időjárás egy nyugatról érkező hullámzó frontrendszer hatására.