A magyarok jelentős része szerint az ősember egyidős a dinoszauruszokkal és a vírusok kormányzati laborokból származnak

2021.10.28. 18:45

Minimum érdekesnek nevezhetők az Eurobarometer uniós közvélemény-kutató Az európai polgárok tudása és attitűdje a tudományhoz és a technológiához címmel publikált jelentésének megállapításai.

Kiderült ugyanis, hogy 

a magyarok 31 százaléka gondolja úgy, hogy a legelső emberek egy időben éltek a dinoszauruszokkal. 

Az előember, a Homo habilis (ügyes ember) úgy 2,4 millió éve jelent meg a Földön, legközelebbi ősünk, a Homo sapiens meg úgy háromszázezer évvel ezelőtt. A dinoszauruszok kihalását 65 millió évvel ezelőttre teszik, szóval csak 62-63 millió évet téved a magyar lakosság egyharmada. 

Sovány vigasz, de Románia és Olaszország 31 százaléka is hasonlóan írja az emberiség történelmét.

Ehhez képest azt már az EU-átlagnak (67 százalék) megfelelően tudjuk, hogy a ma ismert ember korábbi állatfajokból fejlődött ki, és érdekes, hogy a szlovákok és a lettek erről mennyire nem tudnak: ott csak 36 és 39 százalék hallott erről.

A magyarok viszont elvéreztek abban a kérdésben, hogy honnan jön az oxigén, amelyet belélegzünk. A lakosság 25 százaléka nem tudja, hogy a növények bocsátják ki. Ha már légzés: Magyarországon körülbelül ugyanannyian hiszik, hogy a klímaváltozás nem emberi tevékenységhez köthető (47 százalék), mint amennyien tudják, hogy ez az állítás hamis (48 százalék). 

Az összeesküvés-elméletek benyelésében is rangos helyet foglal el a Kárpát-medence szíve: 48 százalék gondolja, hogy a rák ellenszere létezik, csak a piaci érdekek miatt rejtik el a nyilvánosság elől.

Csak kicsit állunk jobban a konteóhívők másik kedvencével, miszerint a vírusokat kormányzati laboratóriumokban állítják elő azért, hogy korlátozni tudják a szabadságunkat. Ezt az uniós átlaggal (28 százalék) szemben 43 százalék gondolja Magyarországon, de Romániával az élen (53 százalék) hat országban még többen.

A tanulmány kiértékelését a Qubit végezte.