Hamarosan lejár a nyolcszázezer antigénteszt, amelyet a kormányhivatal nemrég a semmiből adott a háziorvosoknak

2021.10.28. 15:06

A kormányhivatal csaknem nyolcszázezer antigéngyorstesztet küldött a háziorvosoknak a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére a közelmúltban.

Ez közvetlenül azt követően történt, hogy az operatív törzs arra utasította a háziorvosokat október közepén, hogy rendelőjükben teszteljék a gyanús eseteket. Csakhogy az érintettek nem nézték jó szemmel a rendelkezést, mivel veszélyezteti a saját és a normál rendelésre érkező páciensek egészségét, vagyis betegbiztonsági szempontból kivitelezhetetlen, mivel a rendelésre érkezők elkülönítésére nincs lehetőség.

Az ötlet azért is volt furcsa, mert a járvány első három magyarországi hullámában ugyanaz volt a protokoll, vagyis a páciens koronavírus gyanújával ne menjen a rendelőbe, hanem telefonon egyeztessen a háziorvosával. Ezért is érthetetlen, hogy a negyedik hullám idején, amikor a sokkal fertőzőbb delta-variáns terjed, miért akartak változtatni az eddigi módszeren.

A tesztek időközben megérkeztek az orvosokhoz, amelyeket egy kínai cég, a Wondfo Biotech gyártott. 

Hamar kiderült, hogy ezeket ugyanúgy 2020-ban gyártották, és ugyanúgy 2021. december 2-ig forgalmazhatók, mint azok, amelyeket a kormányhivatal tavasszal már szétküldött nagyobb adagban – felhasználási utasítás nélkül –, sőt Magyarország ezekből az antigéntesztekből adományozott százezer darabot a Vietnámi Szocialista Köztársaságnak a nyáron.

A háziorvosok furcsállják, hogy ugyanolyan, sőt ugyanazokat az eszközöket bocsátottak a rendelkezésükre, amelyek a delta-variáns megjelenése előtti időszakból származnak, és vannak olyanok, akik szerint az egész eljárásrendet azért változtatták meg, mert valamit kezdeni kellett a december elején használhatatlanná váló tesztekkel.

(24.hu)  • Tippek
  • Árfolyam