Szakszervezetek: elbocsátási hullámot indokolhat, hogy a munkáltató dönthet az oltás felvételéről

2021.10.28. 21:33

A Magyar Szakszervezeti Szövetség a koronavírus elleni oltás fontosságát hangsúlyozta, ám elfogadhatatlannak tartja a kormány azon döntését, amely a munkáltatókra hárítja a felelősséget a vakcina felvételével kapcsolatban. A szakszervezeti konföderáció úgy véli: egyeztetni kellett volna, és nem a diszkriminációt erősíteni úgy, hogy az intézkedés bevezetésével számos kérdés tisztázatlan maradt, írta a munkavállalói érdekképviselet az MTI-nek küldött közleményében.

Fizetés nélküli szabadságot eddig kizárólag a munkavállaló kérhetett, így a munkaadó nem jogosult azt meghatározni. Most viszont a fizetés nélküli szabadság révén a munkáltató a munkaidőkeret kijátszására is lehetőséget kap, amely tovább rontja a dolgozók megélhetését, fogalmazott Székely Tamás alelnök. 

Az érdekképviselet alaptörvény-ellenesnek tartja az oltást megtagadóval szembeni rendkívüli felmondást. Álláspontja szerint olyan eszközt ad a kormány a munkáltatók kezébe, amellyel visszaélve egy elbocsátási hullámot generálhatnak.

A konföderáció úgy látja: az ellátásbiztonságot és az oltási hajlandóság növelését más eszközökkel is meg lehetett volna oldani, nem pedig a munkáltatók erőfölényét erősítve, a dolgozók kiszolgáltatottságát növelve, ad hoc intézkedéseket hozni. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezért a Versenyszféra Konzultációs Fóruma rendkívüli összehívását kezdeményezi.