Elítélték a kemerovói plázatűz felelőseit

2021.10.29. 12:29
Öttől 14 évig tartó szabadságvesztésre ítélte pénteken egy orosz bíróság a nyugat-szibériai Kemerovóban, 2018-ban történt plázatűz nyolc felelősét.

A legsúlyosabb büntetést, 14 évet, Julija Bogdanova, a leégett Zimnyaja Visnya (Téli Meggy) pláza főrészvényese, a Kemerovói Cukrászüzem (KKK) vezérigazgatója kapta, a létesítménynek a tűzvédelmi előírások megsértésével történő üzemeltetése jogcímén.

Bogdanova a felelősségét részben elismerte, és 18 kárvallottnak kártérítést fizetett.

Georgij Szobolevet, a KKK műszaki igazgatóját 11 évi, Nagyezsda Szuggyenokot, a plázát bérlő legnagyobb cég vezérigazgatója 13 és fél évi, Szergej Antyusin biztonsági őrt 8 évi, Igor Polozinyenkót, a pláza biztonsági rendszereit üzemeltető cég igazgatóját 6 és fél évi, a cég mérnökét, Alekszandr Nyikityint 5 és fél évi, Andrej Burszin és Szergej Genyin tűzoltót pedig – hanyagság miatt – öt-, illetve hatévi börtönre ítélték.

A 2018. március 25-i kemerovói plázatűzben legalább 64 ember, köztük 41 gyermek vesztette életét, legalább 147-en pedig megsérültek (egyes hírforrások korábban ennél is több áldozatról számoltak be).

A Zimnyaja Visnya üzletközpontban lángok a felső szinten, a mozitermekben lobbantak fel. Az önműködő tűzjelző berendezés nem működött, a manuálisan beindíthatót pedig az üzletközpont rendésze nem kapcsolta be.

Az épületegyüttes tűzlépcsőin való mozgás akadályoztatva, több vészkijárat pedig zárva volt. A KKK alkalmazottjai nem fogadták a tűzoltókat, és nem segítettek a lángok elfojtásának megszervezésében.  • Hírek
  • Árfolyam