Orbán Viktor volt főtanácsadója szerint egyetlen reménye van az ellenzéknek

2021.10.29. 16:18

Nagyon kicsi az esély arra, hogy az ellenzék kormányváltást ér el a jövő tavaszi választáson – vélekedik Giró-Szász András, Orbán Viktor volt főtanácsadója, korábbi kormányszóvivő.

Giró-Szász nem érzékel kormányváltó hangulatot, és az ellenzék egyetlen reményének azt látja, hogy a politikai diskurzus emocionális, ne racionális térben folyjon, mert ott nem tudják legyőzni a kormányt.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről, Márki-Zay Péterről úgy fogalmazott a Menedzsment Fórum rendezvényén, hogy nem tartja esélyesebbnek a korábbi kihívóknál, és a mögötte álló pártkonstelláció miatt meg van kötve a keze.

Giró-Szász András kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a nemzeti tőkésosztály létrehozása nem öncélú, hanem egy egészséges egyensúly létrehozását szolgálja, és bármilyen magyar tulajdonos jobb a külföldinél, például azért, mert ha választania kell, nem a hazai dolgozókat fogja elbocsátani.

Mészáros Lőrincről elmondta:

amikor megvett egy francia tulajdonú tokaji pincészetet, sokan csak azt látták, hogy már megint vett valamit, nem pedig azt, hogy ezt követően kifizette a pincészet több milliárd forintos adósságát, és két és félszer többet fizetett a szőlő kilójáért a korábbi tulajnál.

Giró-Szász ismertette, hogy a 2010-es kormányalakításkor Orbán Viktornak fix elképzelése volt arról, hogyan lehet a gazdaságot társadalompolitikai célok szolgálatába állítani és hogyan lehet erre nemzetpolitikát építeni.

Giró-Szász András 2015 és 2018 között Orbán Viktor politikai főtanácsadója volt. Elmondása szerint a kormányfő képes szót érteni más miniszterelnökökkel és vele kifejezetten nem szimpatizáló külföldiekkel is, akiknek úgy tudja felvázolni a gondolatvilágát, hogy elismerik tudását és intellektusát.