Megjött a figyelmeztetés, elkeserítő idő lesz

BJASZ20191209002
2021.10.30. 07:05 Módosítva: 2021.10.30. 07:07

Beköszöntött a hosszú hétvége, amelynek az elején még élvezhetjük a felhőtlen napsütést, viszont a vége felé már fel kell öltenünk az esőkabátot. Hétfőre ugyanis ideér a változást hozó hidegfront, ezzel alaposan felkavarva az időjárást. Érdemes tehát addig kihasználni a jó időt, az Időkép kedvcsináló timelapse videón mutatja meg, hogy öltötte fel színes őszi ruháját a természet. 

Ma mind a négy délnyugati megyénkre figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós sűrű köd miatt. A Dunántúl nyugati, délnyugati részein csak lassabban oszlik fel napközben a köd, de ezt követően országszerte folytatódik a derült, napos idő. A délkeleti, déli szél a Baja–Győr vonal széles sávjában délelőttől több helyen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul. Késő estére általában 0 és 9 fok közé hűl le a levegő.

köd.PNG
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Hétfőn reggel még enyhén indul a nap, nyugaton 10 fok közelében lesznek a minimum-hőmérsékletek, csupán északkeleten alakulhat ki gyenge talajmenti fagy. Ködös, párás lesz a reggel, de a délelőtt folyamán mindenhol feloszlanak a legmakacsabb ködfoltok is. Már a reggeli órákban is erősen felhős, borult lesz az ég a nyugati tájak felett, ennek is köszönhető az enyhe hajnal. Napközben tovább fog vastagodni a felhőtakaró, de a késő délutáni órákig még nem várható komolyabb csapadék, a Dunántúlon lehet egy-egy jelentéktelen zápor.

A hőmérséklet csúcsértéke 15, 17 fok körül alakul országszerte, ennél csak az északi határ mentén lehet néhány fokkal hidegebb. A kellemes langymeleget azonban a szél hűtőereje némileg csökkenti az ország jelentős részén, ugyanis a Szeged, Baja, Tatabánya, Budapest négyszögben délelőtt megélénkül a déli szél, Győr, Tatabánya térségében pedig erős, akár viharos lökések lehetnek.

Hétfő késő délutánra éri el a nyugati határt a hidegfront, ami szinte berobban az országba: este 20 óra körül még csak a határ mentén élők temetői szertartásait zavarhatja meg, de éjfélre már a Duna vonalánál fog járni a front, nyomában 

erősödő, éjjel viharossá fokozódó széllel és heves esőzéssel, északnyugaton akár beágyazott zivatar is lehet.

Kedden egy mediterrán ciklon csapadékzónája fogja meghatározni időjárásunkat, aminek köszönhetően országszerte készülhetünk jelentős (5 milliméter feletti) mennyiségű esőre, a jelenlegi modellfutások szerint a Dunántúlon és az Alföldön kiadósabb mennyiséggel (15–30 milliméterrel, egyes helyeken akár ennél több sem kizárt).

Esni tehát biztosan fog, csak az a kérdés, hogy hol és mennyi. A meteorológiai modellek a legtöbb csapadékot a nyugati tájakra prognosztizálják, de a keleti országrész se marad szárazon. A jelenlegi kilátások alapján országszerte valószínű számottevő mennyiségű, áztató eső. A csapadékos időszak ezzel egyébként nem ér véget, csütörtökön érkezhet egy újabb hullám. 

Akinek mindez kevés lenne, annak elmondjuk, hogy tegnap délután X1-es erősségű napkitörést észlelt a NOAA űridőjárással foglalkozó intézet. A kitörés a Föld irányában történt, így szombaton az ötfokozatú skálán 3-as erőségű geomágneses vihar éri el a Földet. Ez elsősorban a műholdakra és az űrhajósokra veszélyes, a földön csak a rádiós kommunikációban és a radarok működésében okozhat zavarokat, legrosszabb esetben a sarkkörökhöz közeli települések áramellátásában lehetnek gondok.

A napkitörés a Nap mágneses terének instabilitása vagy egyensúlyvesztése, melynek következtében a térszerkezet hirtelen megváltozik, jelentős energia szabadul fel, és a kiegyensúlyozatlan mágneses erők hatására a korona anyagának egy része kidobódik. Amikor a Föld a kidobott anyag útjába esik, és az a földi magnetoszférának ütközik, akkor keletkezik a geomágneses vihar. 

1859-ben dokumentálták a legerősebb geomágneses vihart, ekkor az északi fényt szinte mindenhol látni lehetett, még az Egyenlítőhöz közel is. A rendkívüli természeti jelenség leállást okozott a távíróhálózatban egész Európában és Észak-Amerikában.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)