Videón, ahogy felhozták hullámsírjából az elsüllyedt vitorlást a Balatonon

2021.10.31. 08:30 Módosítva: 2021.10.31. 08:31

A 25 láb hosszú vitorlás az október 9-i Szüreti Regattán süllyedt el Révfülöp közelében. A legénység a rendezők motoros hajója és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata segítségével épségben partra jutott, viszont a felborult hajó kiemelését az időjárás miatt csak napokkal később lehetett megkezdeni.

Felszínre hozatalán 14 vízimentő dolgozott 12 órán át annak érdekében, hogy minél jobb állapotban tudják visszaadni tulajdonosának. A hajó kiemelésének központi művelete, hogy 1 tonna emelőerővel bíró, nagy méretű ballonokat rögzítenek a hajótesthez, a tőkesúly elé és mögé. Nem könnyű feladat ez, hiszen mindössze 10 Celsius-fokos a víz, ráadásul a Balatonban olyan sötét van, hogy az orráig sem lát az ember a víz alatt. Ebben az esetben meg kellett küzdeni az iszappal is, amely vízvonalig ölelte körül a hajótestet.  

Összesen hat ballont rögzítettek, ezeket a mentésirányító hajón elhelyezett palackokból töltötték meg mintegy 8000 liternyi levegővel, végül ez dobta fel a vitorlást a víz felszínére. Ezt a technológiát nem régóta alkalmazzák, a korábban használt ballonokba a vízben tartózkodó búvároknak kellett beengedniük a levegőt, aminek az volt a veszélye, hogy beszorulnak a ballon és a hajó közé.

A hajó három órával a kiemelés után érkezett vissza az alsóörsi kikötőbe, mivel még ki kellett szivattyúzni belőle a vizet, és felkészíteni a vontatásra. 

( Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)