Visszatér a kötelező maszkviselés, ezek a legfontosabb tudnivalók

IMG 3159
2021.10.31. 16:26
A súlyosbodó járványhelyzet miatt november 1-jétől, hétfőtől ismét kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a közösségi közlekedési eszközökön, így a BKK járatain is. A szabályozás az állomásokra és a megállóhelyekre egyaránt vonatkozik.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) emlékeztetett: már a kormányrendelet bevezetését megelőzően is a maszkok használatát javasolták ügyfeleiknek, holnaptól ez viszont már kötelező lesz.

A legfontosabb tudnivalók:

  • A közösségi közlekedési eszközök mellett az állomásokon és a megállóhelyeken, valamint a pályaudvarokon is viselni kell a maszkot.
  • A maszkviselés alól ezúttal is felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.
  • A maszkviseléssel kapcsolatos szabályok betartását folyamatosan figyelni fogják. Akik nem tesznek eleget a kötelezettségüknek, azok az utazásból kizárhatók, és akár 8000 forintos helyszíni pótdíjat is kiszabhatnak rájuk.

A BKK emellett hangsúlyozta, hogy a rendszeres fertőtlenítésnek és a maszkviselésnek köszönhetően a közösségi közlekedés továbbra is biztonságos választás.

A szájat és az orrot eltakaró maszk az egyik leghatékonyabb eszköze a járvány elleni küzdelemnek. Az elmúlt időszakban a BKK szakemberei azt tapasztalták, hogy a budapesti utasok nagy többsége szabálykövető

– írták, hozzátéve, hogy a jegy- és bérletvásárlás legbiztonságosabb módja a mobiljegy-alkalmazások egyike, amelynek segítségével az okostelefonokról bárhonnan megvásárolhatók a napijegyek és bérletek.

(Borítókép: Csomor Ádám / Index)