Akkor is megtartaná az ellenzéki államfőjelölti választást Magyar György, ha a pártok azt nem támogatják

2021.11.01. 21:40

A politikai pártok támogatása nélkül is megtartja az ellenzéki államfőjelölt személyéről döntő szavazást a Civil Államfő Jelölési Bizottság. Erről Magyar György, a bizottság elnöke beszélt az ATV híradójának. Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy ebben az esetben nem a szó szoros értelmében vett előválasztásról van szó.

Magyar György elmondta: tudja, hogy a parlament dönt a köztársasági elnökről, ugyanakkor szerinte az ellenzéknek kell lennie egy alternatív civil jelöltjének, akiről szavazhatnak a magyarok, majd hozzátette: egy ilyen választást az ellenzéki pártok hezitálása ellenére is meg kell próbálni lebonyolítani.

Óriási a társadalmi nyomás, az emberek nagyon szeretnék, ha erre sor kerülne. Ha a pártok ezt elutasítják, akkor ennek a következményeit ők viselik

– fogalmazott az elnök. Az ügyvéd attól tart, hogy „komoly gáncsot vethet egy Fidesz által választott államfő egy esetleges ellenzéki kormány felé”.

A kezdeményezésre a Facebookon reagált az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter ellenzi, hogy előválasztásban gondolkodjon bárki a köztársasági elnök személyének megválasztását illetően.

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ezzel szemben úgy látja, hogy hatalmas az előválasztás mobilizáló és tematizáló ereje, viszont nem lennének képesek beletenni annyi energiát, mint korábban.

Ezt még egyszer úgy belerakni egy köztársasági elnöki előválasztásba, hogy aztán kevesebb pénzünk, időnk, energiaforrásunk marad a valódi választásra, amikor a Fidesz egypárti túlhatalmát kell leváltanunk, ez elég kétséges a szememben

– nyilatkozta az ATV-nek a jobbikos politikus. 

Az ügyben a DK és az MSZP nem nyilatkozott, a Párbeszédet pedig nem sikerült elérni. A Momentum és az LMP viszont még egyeztetni szeretne a kérdésben. 

Először a szövetségeseinkkel, a többi párttal fogunk egyeztetni, és ha van közös álláspont, azt fogjuk kommunikálni a nyilvánosság felé

– jelentette ki Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a csatornának.

Magyar György korábbi írásában úgy fogalmazott: szerinte február végére meglehet az ellenzék államfő-jelöltje.

Áder János köztársasági elnök 2022 májusában tölti ki második államfői ciklusát, és a hatályos szabályok szerint nem választható újra.  Az utódjáról a parlamentnek legalább harminc-hatvan nappal korábban, vagyis jövő márciusban, illetve április első felében döntenie kell. Az első körben kétharmadra van szükség (ezzel a kormányoldal ma rendelkezik), viszont a második fordulóban az egyszerű többség is elég lenne.