Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Jön a nyár

2021.11.01. 06:46 Módosítva: 2021.11.01. 09:40
Hétfőn 18 fok körül alakulnak a maximumok, éjszaka mínuszok is előfordulhatnak. Bár egyes országrészekben megnövekedhet a csapadék, jó hír, hogy a hét második felére szinte nyárias lesz az időjárás, a 25 fokot is mutathat a hőmérő.

Hétfőn a ködfoltok feloszlása után a Dunától keletre, főként a Tiszántúlon még több órára kisüt a nap, máshol változóan felhős idő várható, erősebben felhős körzetekkel, majd az esti óráktól nyugat felől összefüggő, vastag felhőzet érkezik, amely kelet felé terjeszkedik. Délután főleg az ország nyugati, északnyugati felén fordulhat elő szórványosan eső, zápor.

Vagyis nem örülhetünk felhőtlenül a mostani jó időnek, mert a kellemes őszi langymeleg már nem tart sokáig. Éjszaka délnyugat felől megérkezik egy nagyobb csapadékmező, mely északkelet felé mozogva halad keresztül az országon. 

Kedden az esti órákban hagyhatják el északkelet felé hazánk területét a csapadékot adó felhők, miközben délután a Dunántúlon és délen egyre többfelé szakadozhat fel a felhőtakaró. A csapadék átvonulását helyenként beágyazott zivatarok is kísérhetik, ami azt jelenti, hogy villámlásra és égzengésre is van esély. 

A frontrendszer összefüggőbb csapadékzónája egyre keletebbre húzódik. Elsősorban a Dunántúlon helyenként jelentős mennyiség eshet. Délkeleti irányból élénk széllökések az Észak-Dunántúltól a Dél-Alföldig, erős lökések pedig a Kisalföldön lehetnek.     

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 12 és 18 fok között várható.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában −2 és +5 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél néhány fokkal hidegebb, a szelesebb tájakon pedig enyhébb lehet a hajnal. A következő napokban viszont fokozatosan visszamelegszik a levegő, és 

csütörtökre már-már nyarat idéző 25 fokot produkálhat az időjárás. 

A viharos szél határán viszont a hideg és a meleg levegő összecsap, és egy összeáramlás alakul ki. A jelenlegi modellképek alapján a hőmérsékleti kontraszt, a kellő mennyiségű energia és az elegendő nedvesség kedvez a zivataroknak, sőt egy zivatarrendszer kialakulása sem kizárt.

Ezt a windy.com ECMWF-modellképe jól szemlélteti. Egyrészt látszik, hogy a csapadék intenzitása délnyugaton és a Dunától keletre eső területeken, annak is a déli kétharmadán intenzív lesz, és villámtevékenységgel is számol a modell. A front mögött aztán több fokkal visszaesik a hőmérséklet, ám így sem lesz téli hideg, csupán az átlagnak megfelelő idő.

Index/időkép.hu