Nehéz időszak jöhet a következő napokban itthon a járvány miatt

2021.11.01. 21:28

A koronavírus negyedik hullámában egy ideig úgy tűnt, alacsonyabb esetszámok lesznek, mint a korábbiakban, ami az oltás nyújtotta védelemmel hozható összefüggésbe.

Az elmúlt egy-két héten jelentős mértékben romlott a magyarországi koronavírus-helyzet. A romló tendenciát a szennyvízadatok is alátámasztják, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is a koncentráció növekedését méri.

Koronavírus  br (1).png
Fotó: portfolio.hu

A Portfolio cikkében a második és a negyedik hullám statisztikáit veti össze a járványdinamika szempontjából. Megjegyzi, hogy a magas esetszámot úgy sikerült elérni, hogy a megfertőződött oltottak jelentős része nem kerül be a fertőzötteket összesítő statisztikákba.

Az erre vonatkozó pontos hazai adatok hiánya miatt nemzetközi tanulmányokat hasonlítottak össze diagramok segítségével. Arra a következtetésre jutottak, hogy a kórházban fekvő betegek nagy többsége oltatlan lehet, nemzetközi tanulmányok pedig azt bizonyítják, hogy az oltatlanok tízszer-tizenegyszer nagyobb eséllyel halnak meg a vírus következtében, mint az oltottak.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a koronavírus elleni oltás a vakcinát felvevők körében az influenza szintjére csökkenti a betegség lefolyásának súlyosságát. Míg oltás nélkül egyszázalékos a halálozási rátája a koronavírusnak, addig oltással ez 0,1 százalék.

A második és negyedik hullám összehasonlításából az a következtetés vonható le, hogy a negyedik hullámban a halálozásokból visszaszámított esetszám október 10–12-től magasabban húzódik, mint a második hullám azonos időszakában látott görbe.

Koronavírus  br.png
Fotó: portfolio.hu

A kilátásokról a lap megjegyzi: az összes közül eddig a negyedik hullám a legsúlyosabb. Hozzáteszik azt is, hogy egyelőre nehéz megmondani, hogy a november 1-jétől érvénybe lépő korlátozások és a kötelező oltás lehetősége mennyire emelik meg az átoltottságot, a kórházak leterheltsége szempontjából pedig a következő hetekben jöhet a neheze.

Az összesített adatok szerint az elmúlt hétvégén 11 211 (81 168 mintavétel alapján) új koronavírusos megbetegedést igazoltak hétfő reggelre Magyarországon.