Látogatási tilalom, kérik, hogy naponta csak egy hozzátartozó telefonáljon

2021.11.01. 09:20 Módosítva: 2021.11.01. 09:31

A november 1-jétől elrendelt országos látogatási tilalom a Semmelweis Egyetem betegellátó intézményeire is vonatkozik. Mivel az elrendelt korlátozás miatt leterheltek lehetnek a vonalak, az intézmény kéri, hogy a klinikákon fekvő páciensek állapotával kapcsolatban betegenként naponta csak egy hozzátartozó telefonáljon a 06 1 459 1500-as telefonszámon, 12 és 16 óra között. 

Közölték azt is, hogy a súlyos-kritikus állapotú, hosszú ideje az egyetemen fekvő beteg esetén a klinika igazgatója egyedileg adhat alkalmanként 1-1 hozzátartozónak engedélyt a megfelelő védőfelszerelésben történő látogatására.

Mint ismert, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének megőrzése és folyamatos biztosítása érdekében járványügyi érdekből ismételten szükségessé vált a fekvőbeteg-ellátó intézményekben a látogatási tilalom elrendelése.

A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való búcsúzást. A látogatási tilalom alatt a kiskorú, valamint az értelmi fogyatékossággal élő beteg mellett ott lehet szülője, törvényes képviselője, valamint a szülő nő mellett is folyamatosan tartózkodhat egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt. Ezekben az esetekben a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak. A látogatási tilalom november 1-jétől visszavonásig érvényes.

Miről döntöttek?

A kormány három új járványügyi intézkedést hozott az emelkedő fertőzöttségi adatok miatt.

  • Egyrészt a munkáltatók jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára.
  • Másrészt a közösségi közlekedési eszközökön holnaptól kötelező a maszkviselés.
  • Harmadrészt az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be. A szociális intézményekben az intézményvezetők dönthetnek erről.

Mindezeken túlmenően – erről már a főváros hozott döntés, nem a kormány – Budapesten visszatért a kötelező maszkviselés.