Nézőpont Intézet: az országosan megkérdezettek harminc százaléka a szigorítás mellett

2021.11.01. 16:01

Október utolsó hetében több hónap után először emelkedett harminc százalékra azok aránya, akik szigorú intézkedéseket várnak el a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – tájékoztatta az MTI-t a Nézőpont Intézet. Az újabb szigorító intézkedéseket éppen az adatfelvétel előtt jelentette be a kormány.

A Nézőpont Intézet már a koronavírus-járvány hazai kitörése óta vizsgálja, hogy elegendőnek tartja-e a kormányzati intézkedések szigorúságát a felnőtt lakosság. A felmérések szerint a járvány harmadik hullámának lecsengése óta, nyáron és koraősszel tízből hatan éppen megfelelőnek találták a szabályok szigorúságát.

Október utolsó hetében a szigorúság aktuális mértékével egyetértők aránya nem csökkent a hibahatárt meghaladó mértékben (58 százalék), de a több kikényszerített fegyelmet akarók aránya 25-ről 30 százalékra nőtt, és az aktuális intézkedéseket túl szigorúnak tartók aránya is nyolc százalékra csökkent. Vagyis tízből hárman követelték már a koronavírus elleni intézkedések szigorítását, amit a kormány éppen az adatfelvétel csütörtök délelőtti lezárulta után jelentett be.

Az október utolsó hetében készült kutatás azt is megmutatta, hogy elsősorban a kormánykritikus megkérdezettek kívánták inkább a szigorítást. Közülük tízből hatan (mintegy 61 százalék) voltak szigorításpártiak, és csak két válaszadó (19 százalék) mondta, hogy megfelelők az aktuális szabályok. A kormánypárti válaszadók háromnegyed része (76 százalék) ugyanakkor elégedett volt az intézkedések szigorával, és csak hatoduk (17 százalék) szorgalmazta a nagyobb fegyelem elrendelését.

A Medián és a 21 Kutatóközpont a fővárosban végzett hasonló témában közvélemény-kutatást, amelyből kiderült: a válaszadók 82 százaléka támogatja a kötelező maszkhasználatot tömegközlekedési eszközökön, míg a zárt terekben 75 százalék. Azzal a fővárosiak viszont már kevésbé értenek egyet, hogy az uszodákat, mozikat és más közintézményeket kizárólag védettségi igazolvánnyal lehessen látogatni. A megkérdezettek 67 százaléka támogatná ezeket a korlátozásokat. Bár a politikai hovatartozástól függően minimális az eltérés a válaszadók körében, a beoltottak és nem beoltottak között már jelentős a különbség.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy november 1-jétől újra kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, valamint hogy a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy előírják a védőoltást a munkavégzés feltételeként az alkalmazottak számára, amennyiben szükségesnek látják.