Áder János: Magyarország beszünteti a szénalapú áramtermelést

2021.11.02. 16:45

Évtizedek óta arról beszélünk, hogy a világ a huszonnegyedik órában van a klímakatasztrófa elkerüléséhez, ami így hiteltelen, egyértelmű cselekvésre van szükség – ezt Áder János hangoztatta Glasgow-ban, az ENSZ klímacsúcs-találkozóján.

Az államfő utalt arra, hogy a légkör szén-dioxid-koncentrációja nőtt az elmúlt negyedszázadban. Szerinte a nagy kibocsátóknak, amelyek a szennyezőanyag-kibocsátás nyolcvan százalékáért felelnek, mielőbb megállapodásra kellene jutniuk a csökkentés üteméről.

Áder János úgy vélte: azok az országok, ahol az egy főre eső kibocsátás jelentősen meghaladja a nemzetközi átlagot, vállaljanak nagyobb szerepet a finanszírozásában. Hozzáfűzte: a kibocsátás csökkentése mellett legalább akkora gondot kell fordítani az alkalmazkodásra is. Jelezte: Magyarország a világ kibocsátásának mindössze 0,13 százalékáért felel, vállalja ugyanakkor, hogy 2050-re klímasemleges lesz, erről törvény is született. Áder elmondta: 2030-ig bizonyosan, de remények szerint talán már 2026-ra beszüntetik a szénalapú áramtermelést hazánkban.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: Magyarországon az év végéig kiépülő háromezer megawattról 2030-ig 6500 megawattra növelik a naperőmű-kapacitást.

A városi tömegközlekedésben 2030-tól csak elektromos buszokat lehet használni, addig is folyamatosan cserélik a járműparkot. Jelentős erdőtelepítési programot is végrehajtanak.

(via MTI)