Veszélyes vizekre eveztünk, már szivattyúval kell kipótolni a Dunát

2021.11.02. 10:48

Az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása következtében rendkívül alacsony vízállás alakult ki a Duna magyarországi szakaszán, de ez lehetővé tette, hogy a szokásosnál is precízebben mérjék meg a vízhozamot, illetve a vízszintet az egyes ellenőrzőpontokon – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy az alacsony vízszint miatt

már 38 napja szivattyúval kell pótolni a vizet a ráckevei (soroksári) Duna-ágban az élővilág védelméért és a vízminőség megőrzéséért.

Tájékoztatásuk szerint Budapesten kedden reggel mindössze 87 centiméter volt a folyó vízszintje. Ilyen kis értékek átlagosan csak kétévenként fordulnak elő. Ez a helyzet viszont „ritka lehetőséget kínált a vízügy szakembereinek egy speciális felméréssorozatra”. Mivel a következő napok esőzései miatt vízszintemelkedés várható, a méréseket az elmúlt hétvégén végezték el az OVF koordinációjával a győri, a budapesti és a bajai vízügyi igazgatóság szakemberei – ismertették.

A vizsgálatokon a Duna több száz kilométeres hazai szakaszán a meghatározó helyszíneken pontosíthatták a mederben lévő víz mennyiségének, illetve magasságának adatait – írta az OVF, hangsúlyozva:

az úgynevezett kisvízszint-rögzítés friss adataival a folyó hazai szakaszán biztonságosabbá válik a hajózás, és pontosabbá a hidrológiai előrejelzés.