Munkásszálló lett a józsefvárosi gyerekek üdülőjéből

2021.11.02. 16:03 Módosítva: 2021.11.03. 07:22

Mutyit emleget Pikó András polgármester egy különleges józsefvárosi ingatlan bérbeadása kapcsán. Azt veti az előző városvezetés szemére, hogy képviselő-testületi felhatalmazás nélkül még 2016 tavaszán mindössze havi nyolcvanezer forint bérleti díjért a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. határozatlan időre odaadta az önkormányzat magyarkúti gyermeküdülőjét a Vác és Vidéke Nonprofit Közhasznú Zrt.-nek, amely az épületet munkásszállóként, haszonnal üzemeltette.

Józsefváros polgármestere jelzése szerint végül az önkormányzat 2019 novemberében mondta fel a szerződést, ekkor már biztosan munkásszállásként működött a gyermeküdülő.

Mint hangsúlyozta, a bérbeadás nem azt jelentette, hogy a 2019 novemberét megelőző három és fél évben ne üdültek volna ott gyerekek és dolgozók, de az biztos, hogy sem hét közben, sem hétvégeken nem lehetett igénybe venni az üdülőt a Vác és Vidéke Nonprofit Közhasznú Zrt.-vel kötött, az önkormányzatra nézve sérelmes szerződés miatt. A szerződés felbontása után a magyarkúti gyermeküdülőt saját önkormányzati forrásból kellett teljesen felújítani.

A szerződéskötés idején Kocsis Máté volt a polgármester, aki jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. Az ügyben Kocsis Mátét és a polgármesteri székben őt követő utódját, Sára Botondot is keressük, hogy megtudjuk a szerződéskötés okát és részleteit. Helyettük Szilágyi Demeter fideszes önkormányzati képviselő reagált, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ez év július elején vizsgálat indult a JKN Zrt. működésével összefüggésben. Ha az október 14-én zárult revízió feltárt szabálytalanságokat a magyarkúti tábor kapcsán, akkor e jelentést a mostani városvezetésnek nyilvánosságra kell hoznia.

Abban feketén-fehére szerepelni kell, hogy mi történt.

Emlékeztetett, ez a vizsgálat, azt követően indult, hogy a Káptalanfüredi gyermekstrand egy vitrolásklubbhoz került gyanús körülmények között, de ebben vizsgálták az évekkel ezelőtti magyarkúti tábor üzemeltetési szerződését is.

A Vác és Vidéke lapunkkal azt közölte, hogy a gyermeküdülőben közétkeztetés biztosítására és épület üzemeltetésre szerződtek. Az első- 2017-es évben 0 forint, 2018-ban is csupán 176540 forint nyereségük származott e tevékenységből. 2019-ben beütött a Covid, táborozó gyerekek nem jöhettek, ezért 2,85 milliós veszteségük keletkezett.

A dolgozók megszállása kiegészítő tevékenység lett volna, nem a józsefvárosi gyerekek kárára, hanem távollétükben a veszteségek csökkentésére,

de az ingatlant még így sem vette igénybe szinte senki. (A 92 férőhelyes létesítménynél csúcsidőben 8 dolgozó szállt meg csupán 2-3 éjszakákra.) A cég ügyvezetője ezért vissza is adta az üzemeltetés jogát és csak az étkeztetést tartotta meg, egyébként az új városvezetés megelégedésére is. Soha nem kaptak kenőpénzt senkitől - szögezte le a cég ügyvezetője.