Akár 1,6 millió forint is ütheti a szülők markát

GettyImages-1222039883
2021.11.02. 21:12

Családtámogatási intézkedésekre 3500 milliárd forintot különít el a kormány, ez a magyar GDP mintegy 6 százalékának felel meg.

Ez tartalmazza a 600 milliárd forintos személyijövedelemadó-visszatérítést is, amelyet a gyermeket nevelő családok vehetnek igénybe, mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter az Inforádió műsorában. Novák Katalin hozzátette: ennek

maximális összege szülőnként 800 ezer forint lehet, azaz két szülő esetén akár az 1,6 millió forintot is elérheti.

A visszatérítés a családi pótlékra, illetve a családi adókedvezményre jogosultaknak jár. A támogatások alapja a miniszter szerint a gazdasági teljesítmény növekedésének köszönhető.

Az időseknek is van segítség

Novák Katalin kitért a nyugdíjprémiumra is, amelyet a novemberi nyugdíj átvételekor kaphatnak kézhez a jogosultak. Minden egyes érintettnek – nem csak az öregségi nyugellátásban részesülőknek – 80 ezer forint jár. A 13. havi nyugdíjt érintő összegarányról az év végén dönthet a kormány. 

A babaváró támogatásokkal kapcsolatban a miniszter kijelentette: a külföldön végzett munkát is beleszámítják majd a juttatásba, ennek azonban feltétele, hogy az igénylő Magyarországon dolgozzon az elkövetkezendő időszakban.

Novák Katalin jelezte: az 50 milliárd forint értékben meghirdetett bölcsődeépítési pályázat forrásait önkormányzati, családi és egyházi bölcsődék is igénybe vehetik. Szerinte sokkal több munkahelyi bölcsődére lenne szükség.

( Borítókép: Maja Hitij / Getty Images)