Ha vissza szeretné kapni az adóját, itt kell nyilatkoznia

2021.11.02. 19:35

A megjelenése utáni első két napban már több mint húszezren töltötték ki azt a nyilatkozatot, amelyen az adófizetők megküldhetik adataikat a hivatalnak az szja-visszatérítés február 15-i kiutalásához. A pénzügyminiszter helyettese azt is elmondta: az érintettek

ezen a dokumentumon jelezhetik, milyen bankszámlaszámra vagy postai címre várják a visszatérítést.

Tállai András hozzáfűzte, hogy a nyilatkozatot csak a szülők egy részének kell kitöltenie; azoknak, akik családi kedvezményre jogosultak, de a családi pótlékot nem ők kapják kézhez.

A leadási határidő 2021. december 31.

Aki nem adja be az adatokat közlő nyilatkozatot idén, az az adóbevallásában veheti majd igénybe a visszatérítést. Az államtitkár megjegyezte: ilyen horderejű állami intézkedés még nem volt Magyarországon, és szerinte biztosan nem is lesz, ha a következő választáson Gyurcsányék kerülnek hatalomra.

A jövő év elején majdnem kétmillió, gyermeket nevelő adófizetőnek adja vissza az állam az idén lerótt személyi jövedelemadót; az érintettek együttesen hatszázmilliárd forinthoz jutnak.

A visszaadó-nyilatkozat a NAV honlapján található meg, ott az Szja-visszatérítés menüt kell keresni, majd a nyilatkozatra kattintva, ügyfélkapus azonosítás után tölthető ki a dokumentum. A teendő mobiltelefonnal, de akár tablettel is elintézhető.

(via Magyar Nemzet)