Bige László és a Nitrogénművek szerint megalapozatlanok a vádak

2021.11.03. 18:47
A Nitrogénművek Zrt. elnökét érő támadásokra és a cégcsoportra kiszabott bírságra reagáló közlemény jelent meg szerda délután az MTI-ben. Ebben visszautasítják a sajtóban megjelent, Bige László személyét érintő kijelentéseket, valamint elutasítják a Gazdasági Versenyhivatal (Gvh) cégcsoportot érintő határozatát.

„Az elmúlt napokban Bige Lászlót, a Nitrogénművek Zrt. elnökét a korábbiakhoz képest is sokkal súlyosabb támadások érték a kormánypárthoz köthető sajtó részéről: Bige Lászlót büntetlen előélete ellenére egész egyszerűen »bűnözőnek« titulálják. Ezek a támadások Bige László személyiségi jogait és becsületét súlyosan sértő valótlan kijelentéseken alapulnak. A TV2 kereskedelmi csatorna »Tényeknek« nevezett műsora és annak hivatkozott tartalmát szolgai módon átvevő nyomtatott sajtó eljárása elfogadhatatlan” – olvasható az egyébként aláírás nélküli közleményben. Csak a dátum és a hely van megnevezve: Pétfürdő. Itt található az ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal rendelkező nitrogénműtrágya-gyártó cég.

A közleményben azt írták, Bige László a jogállami intézmények függetlenségében bízva a rendelkezésére álló valamennyi jogi eszközzel fel fog lépni a személyiségi jogait és a becsületét sértőkkel szemben, és élni fog a sajtó-helyreigazítás, szükség esetén a sajtóper eszközével, valamint az okozott súlyos sérelmekre tekintettel sérelemdíjigényt fog érvényesíteni.

A Gazdasági Versenyhivatal (Gvh) a közelmúltban tette közzé a Nitrogénművek Zrt.-t és a cégcsoportba tartozó egyéb négy társaságot elmarasztaló és egyetemlegesen 11 056 317 000 forint pénzbírsággal sújtó alaptalan határozatát, amellyel szemben a cégek a rendelkezésre álló bírósági jogorvoslati lehetőséggel élnek. A Nitrogénművek Zrt. vezetőségének meggyőződése, hogy a cégcsoport nem járt el törvénysértően, a határozat jogszabályba ütközik, és a bíróság azt meg fogja semmisíteni

– áll a közleményben.

Reagáltak a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentésére is. A miniszter akkor arról beszélt, hogy a kormány a jogszabályokat hozta meg, amelyek, úgy tűnik, jók, mert az a cselekmény, amelyet a Gvh büntetett, a műtrágyapiacon drámai áremelkedést hozott.

Az MTI-ben szerdán megjelent közlemény szerint megállapítható, hogy

a jogszabályoknak való megfelelést a cégcsoport mindig betartotta, ennek megállapítása a bíróság feladata lesz, és nem a kormányé. A Gvh hatásvizsgálatot nem végzett, célalapú jogsértést állapított meg, és nem bizonyított semmilyen konkrét káros hatást, áremelkedést sem.

Azt is hozzátették: a Nitrogénművek Zrt. Magyarország mezőgazdasági termeléséhez alapvető fontosságú műtrágyát és pétisót termel, amely tevékenységgel évek óta meghatározó mértékben hozzájárul a magyar gazdaság GDP-jének jelentős részét adó iparág fejlődéséhez, a magyar mezőgazdaság nemzetközi mércével is meghatározó eredményeihez, biztosítva a mezőgazdaságból élő és abban dolgozó sok ezer család megélhetését és versenyképességét.

Október 22-én az MTI adott hírt arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-re és vállalkozáscsoportjára.

A Gvh szerint a Nitrogénművek és a velük egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább őket.

Tönkre akarnak tenni

jelentette ki Bige László a Partizánnak vasárnap. Az üzletember szerint az ellene folyó támadás „abszolút politikai célú”, és „semmiféle köze nincs a jó ízléshez meg a való világhoz”.