Friderikusz Sándor a MÚOSZ szerint etikai vétséget követett el

2021.11.03. 12:58

A Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) állásfoglalást adott ki, amely szerint a szervezet Etikai Bizottsága arra az eredményre jutott, hogy 

Friderikusz Sándor televíziós újságíró egy tavaly elhunyt televíziós rendező, Csenterics Ágnes nevében küldhetett választ az egyik bulvárlapnak, azaz a nyilatkozatot a „sajtósként foglalkoztatott” nevében maga Friderikusz Sándor adhatta.

Friderikusz Sándor egy YouTube-on és Facebookon közzétett videóban válaszul kijelentette, hogy lényegtelen, hogy ki a sajtós, továbbá nem cáfolta vagy erősítette meg, hogy ki a válasz küldője. Az esetről szóló bejegyzéseket ellene folytatott bosszúhadjáratnak minősítette.

Az Újságíró Etikai Kódex hangsúlyozza, hogy egy adott anyag szerzője vagy szerkesztője valótlanságot nem állíthat. Ugyanakkor az Etikai Bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy elhunyt személyiségek nevével való visszaélés nemcsak etikai szempontok szerint súlyosan aggályos, de a hozzátartozók érzékenységét is joggal sérti, mindezeken túlmenően kegyeleti jogot is sérthetnek.

Az állásfoglalás semmilyen szankcióval nem jár, és nem is járhatna, mert Friderikusz nem tagja a MÚOSZ-nak.

A szervezet azzal indokolja, hogy mégis foglalkoznak az üggyel, hogy 

az újságíró szövetség Alapszabályában is megerősített Etikai Kódex az irányadó az etikai vétségek vizsgálatában, de kitérhet bizonyos esetekben általános magatartási szabályok megszegésére, annak vizsgálatára is, még akkor is, ha az újságíró nem tagja a Szövetségnek.

Mint azt megírtuk, Friderikusz Sándor 25 millió forintos mínuszba került a YouTube-on indított podcastjével, amiről elsőként a Blikket tájékoztatta a produkció sajtósaként, Csenterics Ágnesként jelentkező személy. A Media1 gyanút fogott a sajtós neve miatt, és utánanézett, létezik-e egyáltalán az információkat közlő hölgy. Ilyen néven azonban csak egy televíziós rendezőt találtak, aki tavaly decemberben elhunyt.

A televíziós podcastcsatornáján úgy reagált, hogy

megdöbbentett, hogy egy újságírónak ekkora baromságokra van ma energiája, és értetlenkedem, mert fel nem foghatom, mit nyer azzal, ha eredményre jut ebben a világrengető problémában. Ha van sajtós, akkor sem fog szóba állni vele, mert nem hagyom neki, ha nincs sajtós, a végeredmény ugyanez.