Karácsony Gergely a kötelező oltásról egyeztetett a szakszervezetekkel

2021.11.03. 19:27
A főpolgármester szerint a kormány a munkáltatókra és az önkormányzatokra hárította a felelősséget oltásügyben. Karácsony Gergely közösségi oldalán számolt be arról: egyeztetésre hívták a szakszervezeteket, hogy közösen döntsenek, kötelező legyen-e az oltás munkavállalóik számára.

Egy héttel ezelőtt a Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszter: a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára, ha szükségesnek látják.

Szerintük nekünk kellene meghozni a döntést arról, hogy elvárjuk-e munkavállalóinktól a koronavírus elleni vakcina felvételét. Tették ezt úgy, hogy előzetesen nem tájékoztattak bennünket, a hivatalos adatokat nem ismerjük, a kezdetek óta nem kezelnek minket partnerként

– fogalmazott Karácsony Gergely szerdai Facebook-bejegyzésében.

Azt is írta: elsőként a szakszervezeti vezetőket hívták egyeztetésre, mint mindig, amikor munkavállalókat érintő ügyekről van szó, kikérték a véleményüket, meghallgatták őket.

Így lehet közös álláspontot kialakítani, a kormány is megtanulhatná már végre. Természetesen mi arra biztatunk mindenkit, kérjék az oltást. Ilyen horderejű döntéseket azonban csakis úgy lehet meghozni, ha párbeszédet folytatunk egymással, és nem felülről kapunk parancsokat. Nem a kiszolgálói vagyunk ennek a kormánynak, hanem önkormányzatok, akik az embereket képviselik. Múlt héten kezdeményeztünk egy tárgyalást a kormány szereplőivel, kíváncsian várjuk továbbra is a választ

– közölte Karácsony Gergely.