A MÚOSZ szerint törvényt sértett a közmédia, amikor tényként kezelte az Elkxrtuk állításait

2021.11.03. 19:59

Ismét megsértette a Médiatörvényt a közmédia, amikor tényként közölt egy fikciós filmben, az alkotói fantázia által kreált hamis vádat egy valós személlyel szemben – olvasható a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Facebookon közzétett állásfoglalásában.

Hozzátették, vártak arra, hogy indul-e eljárás az ügyben, mostanáig azonban nem értesültek ilyesmiről. Mint fogalmaztak:

Kivártuk a szükséges időt, hogy indult-e bármilyen eljárás a törvénysértő cselekedet miatt, de ha indult is, arról semmilyen hírt nem adott a közmédia. 

A MÚOSZ felidézte, hogy október 26-án, a Kossuth rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában a műsorvezető arról beszélt, hogy Apró Antal kommunista politikus, Dobrev Klára nagyapja 65 éve „fasiszta csőcseléknek” nevezte az 1956-os forradalom és szabadságharcban részt vevőket. Aztán hozzátette:

Ma már tudjuk, hogy hasonló elven döntött az unoka is 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről.

Az erre vonatkozó állítás kizárólag Kálomista Gábor Elkxrtuk című filmjében tűnt fel, rá vonatkozó bizonyíték nem került elő. A MÚOSZ idézte a Médiatörvény a közszolgálati médiaszolgáltatásról szóló 83. § 1-es pont m) bekezdését, amely szerint „a közszolgálati médiaszolgáltatás célja: kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás”, valamint a 2-es pont a) bekezdését, amelynek értelmében „a közszolgálati médiaszolgáltatás törekszik: a médiaszakmai innovációra, a szakmai színvonal folyamatos emelésére, a magas etikai mérce alkalmazására a médiaszolgáltatásban”.

A Magyar Rádió az idézett műsorában a Médiatörvénynek mind a két pontját súlyosan megsértette. A műsorvezető tényként állított valamit, ami a film készítői által bevallottan is csak az alkotói fantázia terméke. A politika játszmáiba úgy szállt be a közmédia, hogy semmibe vette az újságírás legalapvetőbb szabályait

 – állapította meg a MÚOSZ, hozzátéve, hogy felszólítják a Médiahatóságot és a Magyar Rádió vezetőit, ne működhessen törvénysértő módon a közszolgálat, és hogy ne maradhasson következmények nélkül a nyílt törvénysértés.

A DK korábban azt közölte, hogy beperli az MTVA-t az ominózus szöveg miatt.