Ujhelyi István a járványadatokat kéri, de senki nem akar válaszolni

2021.11.03. 12:23

A koronavírusos betegek oltottsági adatainak gyűjtéséért felelős adatkezelő megnevezését kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől a szocialista Ujhelyi István. Az MSZP–Párbeszéd európai parlamenti képviselője közösségi oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta: még szeptember közepén fordult közérdekű adatigényléssel az illetékes minisztériumokhoz és hatósághoz, hogy megismerje a kórházi ápolásra szoruló, illetve elhunyt fertőzöttek oltottsági adatait.

Ujhelyi István a Miniszterelnökséghez, az Emberi Erőforrások Minisztériumához és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) fordult adatigénylésért. A két minisztérium és a hatóság is azt közölte vele, hogy nem kezelője a kért adatoknak.

Ujhelyi István szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón beszélt arról, nincs ellenére egy ilyen adatsor kiadása, a vonatkozó adatokat viszont az NNK gyűjti. Újhelyi István szerint a kormányzati szereplők azért „dobálják egymáshoz a felelősséget”, mert a magyar adatok eltérnek más európai országok adataitól.

Az ellenzéki politikus szerint Magyarországon valószínűleg több oltott kerül kórházba, mert a kínai gyártó javaslata ellenére a 65 év felettieket is oltották Sinopharm-vakcinával, és ők kerülnek most kórházba. Ujhelyi István jelezte, hogy írásban kéri a kormányfőtől az adatkezelő megnevezését.

Nemcsak a járványkezelést vagy az oltási kampányt nehezítik meg „ezzel a hazug kommunikációval”, hanem veszélyeztetik sok százezer magyar életét is, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a Sinopharm-vakcinát megkapva is súlyosan megbetegedhetnek − jelentette ki a politikus.

A politikus ígéretet tett rá, hogy ha tavasszal az ellenzék nyer a választáson és kormányt alakít, vissza fognak keresni minden egyes adatsort, szerződést és utasítást az oltásokkal kapcsolatban.