A hősökre és az áldozatokra emlékezik az ország a nemzeti gyásznapon

2021.11.04. 06:21
Országszerte tartanak megemlékezéseket, gyertyagyújtást az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezve. Reggeltől félárbócon lesz az Országház előtt a nemzeti lobogó. Este a Szent István-bazilikában idén ismét emlékkoncertet tartanak.

A központi programok délelőtt 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Itt katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra eresztik a nemzeti lobogót.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de idén ismét koncerttel is emlékeznek az áldozatokra Budapesten, a Szent István-bazilikában. A 18 órakor kezdődő emlékkoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában csendül fel Mozart Requiem című műve Antal Mátyás vezényletével. A hangversenyen csak előzetes regisztrációval és védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. Regisztrálni az emlekkoncert@mk.gov.hu e-mail címen lehet. A rendezvényt az M5 csatornán élőben közvetítik.

10 órától délután 4-ig protokollmentes megemlékezést is tartanak a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál.

 Ugyanitt a gyászpark látogatóközpontjában november 4-ig meg lehet tekinteni a 301-1989 című fotókiállítást is, amelyen Horváth Ernő pillanatfelvételei jelenítik meg a 301-es parcella átalakulását. Emellett országszerte tartanak megemlékezéseket és gyújtanak gyertyát a forradalom áldozataira emlékezve.


A szovjet megszállásra emlékezve

1956 november 4-én hajnalban támadták meg a szovjet csapatok Magyarországot.  Reggel 5 órakor az ungvári rádióban a Szovjetunió által kinevezett ellenkormány (Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány) Nyílt levél a dolgozó magyar néphez című közleményét Münnich Ferenc beolvasta, aláírója Kádár János volt, aki magát miniszterelnöknek nevezte. 

5 óra 20 perckor a Kossuth Rádióban az ország hivatalos miniszterelnöke, Nagy Imre mondta el híres beszédét. 

Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!

A kormányfő fenti mondatait magyarul és több világnyelven többször megismételték. Ezt követően az adás különböző felhívások beolvasásával folytatódott, és Nagy Imre rádiószózatát ismételték meg, többször is. 8 óra előtt néhány perccel a Magyar Írók Szövetségének felhívását („Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!”) sugározta a rádió magyarul, angolul, németül és oroszul. Ezt követően a Kossuth-rádió adása 8 óra 7 perckor zene közben megszakadt. Miután Jugoszlávia menedéket ajánlott fel a magyar kormánynak, végül Nagy Imre és a kormány többi tagja a családjukkal együtt a jugoszláv nagykövetségre érkeztek.

Közben a szovjet csapatok a Forgószél nevű hadművelet keretében már hajnalban bevonultak a fővárosba is egyszerre három irányból, előbb a pesti oldalt a Duna teljes vonalában ellenőrzésük alá vonva, majd Budára is átkelve. Reggel 8 körül a Parlamentet védő magyar egységek a szovjet támadás nyomására letették a fegyvert. A kormánytagok közül ekkor már csak Bibó István államminiszter maradt a Parlamentben, ahonnan kiáltványát szétküldte a nyugati országok nagykövetségeinek:

… A magyar népet felszólítom, hogy a megszálló hadsereget vagy az általa esetleg felállított bábkormányt törvényes felsőbbségnek ne tekintse, s vele szemben a passzív ellenállás összes fegyverével éljen… Magyarország népe elég vérrel adózott, hogy megmutassa a világnak a szabadsághoz és igazsághoz való ragaszkodását. Most a világ hatalmain van a sor, hogy megmutassák az Egyesült Nemzetek alapokmányában foglalt elvek erejét és a világ szabadságszerető népeinek erejét. Kérem a nagyhatalmak és az Egyesült Nemzetek bölcs és bátor döntését leigázott nemzetem szabadsága érdekében.

Óbudán és Csepelen a nemzetőrök álltak ellen a szovjet támadóknak, Soroksárnál, a Jászberényi úton, a Kőbányai úton, a Csajkovszkij parknál pedig a hivatásos katonák kerültek szembe a szovjetekkel. A szovjet csapatok délig elfoglalták a Honvédelmi Minisztériumot, a Belügyminisztériumot, a Budapesti Rendőr-főkapitányságot és a rádiót. A szovjet páncélosok nem tettek különbséget a katonai és a polgári célpontok között, több helyen lakóházakat lőttek szét. Budapesten a szovjet katonai parancsnok kijárási tilalmat rendelt el, de a fegyveres ellenállást ez nem tudta megakadályozni.

November 4-ét a magyar kormány 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította.