Megsegítette az állam a börtönben lévőket

2021.11.04. 12:15
Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa üdvözli a büntetés-végrehajtási szervezetnek a percdíjak csökkentésére tett intézkedését, amelynek köszönhetően novembertől hat forinttal csökkentek a fogvatartottak telefonhívásainak percdíjai.

Az ombudsman korábban megállapította, hogy a büntetés-végrehajtás alatt állók telefonos kapcsolattartásának hatályos szabályozása, különös tekintettel az irányadó díjtételekre, sérti a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapvető jogot. Ezért felkérte a büntetésvégrenhajtás országos parancsnokát, hogy egyeztessen a mobil- és közösségi telefonhívások percdíjainak csökkentéséről. 

Az alapvető jogok biztosa szerint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) érdemben reagált a magas percdíjakról szóló jelentésében foglaltakra

– írta az ombudsmani hivatal csütörtöki közleményében. 

A biztos felkérte arra is a parancsnokot, hogy fontolja meg olyan szabályozás kialakítását, amely a nehéz anyagi körülmények között élő fogvatartottak számára is garantálja a magán- és családi élethez, valamint a védelemhez való jog minél teljesebb körű érvényesülését, és lehetővé teszi az elektronikus kapcsolattartás biztosítását. Válaszában a vezető arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy az erre vonatkozó szabályozás módosítását tervezik.

A szigorúbb rezsimbe sorolt fogvatartottak indokolt kérelmére engedélyezhetővé válik az elektronikus kapcsolattartás havonta egy alkalommal, legfeljebb harminc perc időtartamban

– ígérte a büntetés-végrehajtási parancsnok.

Az alapvető jogok biztosa az kérte, hogy a percdíjakat évente vizsgálják felül a börtönökben.