Fokozódik a helyzet: újabb kórházak, új Covid-osztályok készültségben

2021.11.04. 09:41
Megerősítette az Emberi Erőforrások Minisztérium azt a Népszava-értesülést, hogy Kásler Miklós tárcavezető elrendelte: az ország minden alkalmas intézményének fogadnia kell a koronavírus-fertőzötteket.

A rendelet értelmében a könnyű és középsúlyos betegeket a városi kórházak látják el, a súlyos állapotúakat az elsődlegesen kijelölt ellátócentrumokba kell továbbküldeni. Ezek javarészt a megyei intézmények, illetve a fővárosban a négy centrumkórház, így a Dél-pesti (egykori Szent László – Szent István), az Észak-Közép-budai (egykori Szent János), a Szent Imre, illetve a Honvédkórház. A miniszter döntése alapján a fővárosi centrumok mellett az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet, a Bajcsy-Zsilinszky és a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház is részt vesz a legsúlyosabb fertőzöttek ellátásában. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében úgy fogalmaz: 

A járvány negyedik hullámának felszálló ágában vagyunk, a beoltatlanok különösen veszélyben vannak, a betegek számának növekedése miatt a miniszteri utasításnak megfelelően újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába.

A Covid-betegek ellátása alól ismét felmentést kapott a már korábban is mentesített, speciális betegellátást végző Országos Onkológiai Intézet, valamint az Országos Kardiológiai Intézet. A Népszava azt írja, hogy a miniszteri utasításra csak a centrumkórházaknak a legsúlyosabb esetek ellátásra 5567 ágyat kellett kijelölniük, és mintegy 835 intenzív ellátóhelyet biztosítaniuk. A súlyos állapotban lévő gyerekeket az egyetemi centrumok klinikái, illetve a Heim Pál Gyermekkórház, a miskolci megyei, valamint a győri Petz Aladár-kórház fogadja.

A kiskunhalasi mobil járványkórházat még nem nyitották újra.

Az elmúlt 24 órában 6268 új koronavírusos megbetegedést igazoltak csütörtök reggelre Magyarországon – több mint kétszer annyit, mint egy nappal korábban, amikor 2595-en kapták el a vírust. A fertőzöttek száma ezzel 885 360 főre nőtt a pandémia kezdete óta hazánkban – egy hét alatt 25 622-en betegedtek meg koronavírusban –, míg az aktív betegek száma 51 108-ra emelkedett. Jelenleg 3366 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 349-en vannak lélegeztetőgépen.

(via Népszava)