Frontrendszer hullámzik fölöttünk, viharra figyelmeztetnek

2021-10-26T130900Z 608890822 RC2OHQ9SPFO6 RTRMADP 3 USA-WEATHER-
2021.11.04. 18:01
Valószínűleg megdőlt a melegrekord, miközben egész nap szakadt az eső.

Az ország északnyugati felében csökken a felhőzet, akár nagyobb területen is kiderülhet az ég, de az ország többi részén marad a felhős idő. Nyugat felől csökken a csapadékhajlam, egyre inkább a keleti, délkeleti megyékben várható további eső és zápor − derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Elsősorban az Északi-középhegység völgyeiben válik párássá a levegő, itt köd is képződik. A szél északnyugatira fordul, csak időnként élénkülhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között várható. A derült, szélcsendes részeken akár ennél hidegebb is lehet.

Várható hőmérséklet csütörtök este
Várható hőmérséklet csütörtök este
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Pénteken az északnyugati megyékben több órára kisüt a nap, másutt erősen felhős vagy borult idő lesz, arrafelé majd csak késő délután kezd el északnyugat felől érdemben csökkenni a felhőzet. Az ország délkeleti felén, harmadán lehet újabb hullámokban több helyen eső, zápor. Este már csak a délkeleti határnál eshet, mindeközben gyengül a csapadék intenzitása is. A leghidegebb órákban 3 és 10 fok közötti hőmérséklet várható. Napközben 14 fokig melegszik a levegő.

Várható hőmérséklet pénteken
Várható hőmérséklet pénteken
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető jelzése szerint frontrendszer hullámzik fölöttünk, amelynek hatására főleg az ország délkeleti felén, kétharmadán még több hullámban várható további csapadék, eső, záporeső, zivatar.

Rövidebb idő alatt akár 15-20 millimétert meghaladó csapadék is eshet. Az esőzést erős, sok helyen viharos széllökések kísérhetik, amelyek esetenként a 60 kilométeres óránkénti sebességet is átléphetik.

Hajnalra, reggelre a szélcsendes vidékeken köd képződik, amely napközben helyenként makacsul tarthatja magát. A péntek éjfélig lehulló csapadék mennyisége a délkeleti, keleti határvidéken 15-20 milliméter körül alakulhat.

köd péntek
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Van itt ma minden

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán írt arról, hogy ez egy emlékezetes nap, ugyanis tízéves lett Facebook-oldaluk. A mai időjárásról azt írták, „van itt ma minden”.

Már a kiadós csapadék, a zivatarok és a rekordgyanús hőmérséklet se könnyítette meg a dolgunkat, és akkor még a viharos déli szelet nem is említettük! A délutáni órákig délkeleten erősen viharos (90 kilométer/órát meghaladó) széllökések is előfordulhatnak, majd onnantól már fokozatosan veszít erejéből a légmozgás

− írták a bejegyzésben.

Instagram-oldalukon történetben osztották meg, hogy eddig 1963-ban volt a legmelegebb november 4-e, amikor Szegeden 24,7 fokot mértek. Hozzátették, hogy egyelőre nem hivatalos adatok alapján megdőlhetett a melegrekord, ugyanis Dombegyházon 24,8 fokot mutatott a hőmérő.

Barátságtalan idő hétvégén

Szombaton reggelig a déli megyékben néhol előfordulhat kisebb eső. Napközben a köd feloszlása után derült vagy gyengén felhős, napos idő valószínű csapadék nélkül. Estétől ismét köd képződhet. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 0 és plusz 6 fok között várható, de az északi völgyekben, fagyzugokban akár mínusz 4 fok is lehet. A csúcsértékek 10 és 14 fok között alakulnak.

Vasárnapra virradóra kiterjedtebb ködös területek alakulhatnak ki, de a köd nagy része napközben megszűnik. Napközben főleg az északi, északnyugati megyékben várható hosszabb napsütés. Elsősorban az ország déli felén szórványosan eső, zápor is előfordulhat. Hajnalban jellemzően mínusz 2 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet, de a fagyzugokban akár mínusz 6 fokot is mérhetnek. Kora délután többnyire 8 és 13 fok között alakul a hőmérséklet.

(Borítókép: Carlo Allegri / Reuters)