2024. június 20. 15:00
Szlovénia 1
Szerbia 1
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia 1
Anglia 1
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Drágábban vehetnék meg a bérlők a műemléki bérlakásokat

2021.11.04. 20:48

Várhatóan a forgalmi érték teljes összegét meg kell fizetniük vételi szándék esetén azoknak a világörökségi helyszínen lévő önkormányzati lakásban élőknek, akik kevesebb mint huszonöt éve bérlik az ingatlant. Többek között ezzel a módosítással kívánja orvosolni az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága az Alkotmánybíróság bérlakástörvénnyel kapcsolatos aggályait.

A parlament által júniusban elfogadott törvény állami vagy önkormányzati bérlakások megvételére nyújt lehetőséget azoknak a magánszemélyeknek, akik már 2020 végén is bérelték a megvásárlandó lakást. A változtatás értelmében a világörökségi helyszínen lévő, korábban elidegenítési tilalom alatt álló bérlakásaikat is megvásárolhatnák azok a lakók, akik legalább öt éve bérlik.

Az előterjesztés miatt Áder János államfő fordult az Alkotmánybírósághoz. A testület megállapította, hogy az önkormányzati lakástulajdon sajátosságai alkotmányosan indokolttá tehetik az elidegenítési kötelezettséget, de csak megfelelő kompenzáció mellett. Az önkormányzatnak olyan ellenszolgáltatást kell kapnia, hogy vagyonában az eladandó lakás értékével megegyező érték maradjon meg.

A törvényalkotási bizottság által elfogadott változtatás értelmében így a vételár 100 százalékát kell kifizetnie minden bérlőnek, aki kevesebb mint huszonöt éve, de legalább öt éve lakja a műemléki, korábban elidegenítési tilalom alatt álló lakást. Ezt az eredetileg elfogadott törvény a bérleti idő hosszától függően sávosan és alacsonyabb mértékben határozta meg.

Le lehet tiltani a telefonról a közvélemény-kutatókat

A bizottság több más módosító javaslatot is elfogadott:

  • A jövőben a telefon-előfizetői szerződés megkötésekor tiltható lesz, hogy a számunkat közvélemény-kutatók, piackutatók hívják vagy terméktájékoztatás céljából tárcsázzák. A jogszabály-változtatás biztosítja, hogy ez akkor is érvényesíthető legyen, amikor a közvélemény-kutatók véletlenszerű tárcsázással keresik fel a megkérdezetteket.
  • A közjogi tárgyú törvények módosítása emellett lépéseket tesz az egyajánlatos közbeszerzések csökkentése érdekében.
  • A változtatások között szerepel, hogy a Déryné Művészeti Nonprofit Kft.-t vagyonjuttatásként megkapja a Színház- és Filmművészetért Alapítvány.
  • Az eljárások korszerűsítését célzó előterjesztéshez is módosításokat fogadott el a testület. Ezek bővítenék a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökének rendeletalkotási jogát a bányafelügyeleti területen. A rendeletalkotás érinti a bányafelügyeleti díj mértékét, de azt is kimondja, hogy a díjat ötévente felül kell vizsgálni.
  • Az Állami Számvevőszék elnökének hatvan napot meghaladó akadályoztatása esetén az általa kijelölt alelnök gyakorolja az elnöki jogokat, bizonyos kivételekkel.
  • A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kérésére az adatkezelő jogsértése esetén, szigorú eljárás mellett lehetőség lesz elektronikus adat eltávolítására vagy ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére.