Az Emmi átgondolja a kötelező oltás eltörlését

2021.11.04. 11:24

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerdán újabb, 3,5 órás tárgyaláson járt az Emberi Erőforrások Minisztériumában, s ennek eredményeiről beszámolt a PDSZ Facebook-oldalán Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja.

Elmondta, a sztrájkkövetelések összes pontjáról ezúttal nem esett szó, viszont

a követelések egy újabb ponttal gyarapodtak: a sztrájkbizottság azt szeretné, ha a kormány visszavonná a kötelező Covid-oltással kapcsolatos rendeletét.

Erről az Emmi részéről az hangzott el a facebookos videó alapján, hogy jövő hétre hoznak javaslatot. 

Frissítés: szerda kora délután az Emmi közleményt juttatott el a szerkesztőségünkbe, amelyben írt írják, hamis állításokat fogalmazott meg a PDSZ. Íme a közlemény teljes terjedelmében: 

A kormány képviselői az egyes sajtótermékekben megjelent hamis hírekkel ellentétben nem tettek ígéretet az állami intézményekben előírt, koronavírus elleni oltásról szóló rendelkezés visszavonásáról. A tegnapi tárgyalások során a PSZ és a PDSZ által létrehozott sztrájkbizottság új követeléssel állt elő: az állami intézményekben előírt, koronavírus elleni oltásról szóló rendelkezés visszavonását kérik, amire írásos választ ígértek a kormány képviselői. A közös sztrájkbizottság az előbbieken túl, követeli annak visszavonását is, hogy a nem állami intézményekben az előírt oltás bevezetéséről a polgármesterek és a munkáltatók határozzanak. A követelés nem a pedagógusok oltására vonatkozik, hanem a teljes jogszabályok visszavonására, amely messze túlmutat a pedagógus szakszervezetek által képviselt személyi körön. Sajnálatos, hogy a PDSZ és a velük szorosan összefonódó média ismét hamis információkat közöl, ezzel jelentős mértékben megnehezítve azt, hogy az egyeztetési folyamat eredményes legyen.

A másik pont, amelyről tárgyaltak, a béremelés, ám erről az Emminek ugyanaz az álláspontja, mint amiről már a miniszterelnök is többször beszélt. Vagyis a kormány 10 százalékos emelésre hajlandó, illetve 2023-ra ígér bérrendezést, melynek részletei egyelőre nem ismertek. Ez a szakszervezetek számára elfogadhatatlan. 

A PDSZ és a PSZ október 13-a óta tárgyal a kormánnyal, egyelőre áttörés nélkül, erről itt írtunk. A következő forduló jövő szerdán 14 órától lesz a minisztériumban.

Eddig 4 követelésük volt, ez egészült ki a kötelező oltások eltörlésével: 

  • A pedagógus-illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-jétől a minimálbér összege legyen.
  • Az oktatási ágazatban nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege a fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával 2021. szeptember 1-jétől emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára.
  • A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel és oktatással töltött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől legfeljebb 22 óra legyen.
  • A pedagógiai, gyógypedagógiai asszisztensek jelenleg heti negyven órában látják el a feladatokat. Munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órán át legyenek csak beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti öt órát regenerációval, felkészüléssel tölthessenek.