Szili Katalin: Kárpátalján jogfosztás zajlik

2021.11.04. 12:36
A nemzeti kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai kérdés, és e téren átfogó uniós szabályozásra van szükség. Ezt Szili Katalin miniszterelnöki megbízott mondta a Magyarok Jogvédelme a Kárpát-medencében 2021 című online konferencián.

Szili Katalin úgy látja: a Délvidéken a Vajdasági Magyar Szövetségnek lehetősége van, hogy kormányon az ottani magyarság helyzetét segítse. Erdélyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szintén a kormánykoalíció tagja, így megkerülhetetlen tényező. Felvidéken összefogott három magyar párt, ami elhozhatja a szavazatmaximálást a következő választásokon, ennek révén parlamenti erővé válhat a Szövetség.

Szili Katalin szerint Kárpátalján a legrosszabb a helyzet, mert nemcsak jogszűkítésről van szó, hanem jogfosztás zajlik.

Hozzáfűzte: az Európai Unió semmilyen lépést nem tesz emiatt az ukrán kormány felé, tudósított a távirati iroda.

A miniszterelnöki megbízott beszélt a nemzeti önazonossághoz való jog védelméről szóló felhívásról is. Ebben a nemzeti identitáshoz való jogot fogalmazták meg, ami Szili Katalin szerint alkotmányos alapjog lehetne, és biztonságot adhatna a nemzeti kisebbségek számára. Úgy véli: az egyéni jogok mellett szükséges a kollektív jogok megfogalmazása is. Egy állam területén élő nemzeti kisebbségek alkotó elemei az államnak, ez nem mondható el például Romániáról, Szlovákiáról, Ukrajnáról, ahol nem tekintik államalkotó tényezőnek a nemzeti kisebbségeket.