Ma mindenkinek fejfájást okozhat az időjárás

CER 4373
2021.11.05. 06:54

Ma a meleg- és a hidegfrontra érzékenyeket egyaránt megviselheti az időjárás, hiszen egy konkrét frontrendszer vonul át felettünk. A fronttal együtt a csapadék is elárasztott minket, több hullámban zúdítva ránk az esőt, záport.

A zivatarok láncba rendeződve vonultak északkelet felé, hatalmas peremfelhő kíséretében. A legtöbb csapadék a Dunántúli-dombságban hullott, 

Somogysárdon több mint 50 milliméter esett. 

Pénteken az ország déli és keleti részén még további esők, záporok lehetnek, északnyugaton viszont már naposra fordul az idő.

Érdekes, hogy az ország legmelegebb és leghidegebb pontjai között 15 fokos kontraszt jött létre. A hidegfront miatt erőteljes déli, délkeleti áramlás várható, így a csúcshőmérséklet általában 12 és 20 fok körül alakul, a délkeleti országrészben ennél melegebbet is mérhetünk, itt a maximum hőmérséklet elérheti a 21–23 fokot is. A délutáni óráktól kezdve a hidegfront hatására északnyugat felől hideg levegő árasztja el az országot, gyorsan csökkenhet a hőmérséklet.

A jó hír, hogy lassanként távozik a csapadékos időt okozó frontrendszer, hétvégére kitisztul az ég, cserébe viszont visszatérnek a hajnali fagyok. Szárazabb, hidegebb légtömeg érkezik fölénk a front mögött, szombat és vasárnap hajnalban ismét 0 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. 

Szombaton délen, délkeleten még felhősen indul a nap, máshol már gyengén felhős vagy derült lesz az ég. A derültebb északi és nyugati tájakon ismét 

mínusz 3 fokig csökkenhet a hőmérséklet.

Napközben a napsütésé lesz a főszerep, csak késő délután növekszik meg délen erősebben a felhőzet. Napközben 10–14 fok várható.

A vasárnap hajnal többfelé párás, ködös lesz, ezúttal már nagyobb területen készülhetünk hajnali fagyokra. Kivételt a felhősebb, borongósabb déli tájak képezhetnek, ahol napközben ismét előfordulhatnak majd kisebb záporok. A hét utolsó napján az északnyugati országrészben várható a legtöbb napsütés. 9 és 13 fok közé melegszik délutánra a levegő. Hétfőn viszont záporokkal újabb hidegfront érkezése körvonalazódik.

(Borítókép: Czerkl Gábor / Index)